Nieuwsberichten
Door de kwaliteitscommissie CVRM is in samenwerking met specialist-consulenten hard gewerkt aan een nieuwe regionale verwijsafspraak, deze is nu afgerond en vervangt de RTA uit 2017. Verwijs- en werkafspraken voor maar liefst zeven aandoeningen worden hierin zo compact mogelijk beschreven.
KCHL Tergooi MC gaat voor het inleveren van urine over op het gebruik van urinesetjes.
Donderdag 12 mei vond de Meet and Greet plaats. Bekijk de video waarin we terugblikken op deze mooie bijeenkomst.
Als een trauma ouder is dan 14 dagen, verwijzen wij patiënten na het maken van röntgenfoto’s niet door naar de SEH. Omdat letsel na deze termijn een andere behandeling vereist die niet via de SEH plaatsvindt, volgt de uitslag van de foto’s niet direct maar wel binnen 24 uur. In het radiologieverslag staat dat u de patiënt naar de traumapoli kunt verwijzen.
Als op klinische gronden beoordeling op de SEH na de röntgenfoto's sowieso nodig wordt geacht, kan dit natuurlijk altijd (bijvoorbeeld bij slechte mobiliteit of moeizame beoordeling van een kind).
Op 7 april jl. vond de kwartaalupdate Q1 plaats van Zorg Dichterbij. Kijk de uitzending terug: https://www.tergooi.nl/webinar-zorg-dichterbij/
Na jaren van discussie en consultatie zijn in Europa de definities van de gevoeligheidscategorieën van antibiotica aangepast, vanaf 1 mei 2022 werkt Tergooi MC met deze definities.
Medio 2023 verhuist Tergooi MC naar de nieuwbouw op locatie Hilversum. Daar gaan we werken met moderne communicatietechniek en –middelen en zullen daarom geen analoge faxlijn meer beschikbaar hebben. Om ons voor te bereiden op de nieuwe werkvorm gaan steeds meer afdelingen binnen ons ziekenhuis faxloos werken.
Nu nog stuurt de huisarts een patiënt met oogproblemen naar de oogarts. In de voorziene situatie kan de huisarts voor onderstaande ingangsklachten (zie afbeelding) de patiënt verwijzen naar een optometrist. De optometrist stuurt de diagnose en zijn advies naar de huisarts terug. De optometrist kan indien nodig de patiënt ook doorsturen naar de 2de lijn, de oogarts.
Zo organiseren we toegankelijkere oogzorg in de regio Gooi en Vechtstreek. De laaggecompliceerde patiënten worden geholpen in de 1e lijn en de patiënt die in het ziekenhuis behandeld moet worden, kan eerder terecht.
In deze uitzending nemen onze betrokken zorgprofessionals je mee in de antistollingszorg. Na afloop ontvang je ons handboek om zelf aan de slag te gaan. Meld je aan voor de werkplaats op 20 april a.s., van 16.00 tot 17.00 uur. Digitaal & live.
We hebben de impact van consulten op afstand 2021 doorgerekend op de reductie van CO2-uitstoot. Goed voor een besparing van bijna 3 miljoen kilometers van patiënt naar het ziekenhuis en terug. Lees meer hierover op https://www.tergooi.nl/zorg-dichterbij-co2uitstoot/.
De afgelopen maanden heeft Tergooi MC samen met de betrokken leveranciers hard gewerkt aan de implementatie van ZorgDomein. Helaas heeft de technische inrichting van ZorgDomein voor radiologie-aanvragen desondanks vertraging opgelopen.
De verwachting is nu dat het in de tweede helft van dit jaar mogelijk is om digitaal te verwijzen.
In het patiëntenportaal MijnTergooi kunnen patiënten onder het kopje ‘Mijn uitslagen’ direct de uitslagen van laboratorium en radiologisch onderzoek inzien. Dit betreft ook de uitslagen van onderzoeken die u als huisarts heeft aangevraagd bij Tergooi MC én de antwoorden op meekijkconsulten.
De afdeling Radiologie, medisch ondersteunende afdelingen, CBSL, KCHL, bloedafnameposten en poliklinieken van Tergooi MC zijn gesloten tijdens de volgende feestdagen:
Sedatiepraktijkspecialisten (SPS’ers) zijn anesthesiemedewerkers die een speciale opleiding volgden om mensen te sederen tijdens een vervelend onderzoek of pijnlijke ingreep. Ze deden dit al langer voor het specialisme maag-, darm- en leverziekten. Nu kloppen steeds meer specialismen aan bij de sedatiepraktijkspecialisten. Peter Noordman: ‘Patiënten ondergaan het onderzoek comfortabeler, artsen kunnen zich beter concentreren op het onderzoek.’
Graag brengen we opnieuw het belang van correcte patiëntidentificatie bij u onder de aandacht. Dit is van groot belang om vertragingen in zorgverlening en mogelijk calamiteiten en datalekken te voorkomen. Bijvoorbeeld als u via ZorgDomein een patiënt uit uw praktijk naar Tergooi MC verwijst. Het komt voor dat u dan vanuit Hix een selectie patiënten onder ogen krijgt. Wees alert op meerlingen en patiënten met veel voorkomende namen.
Check in dat geval extra goed:
- de naam, voorletters, geboortedatum en zo mogelijk ook het BSN van de patiënt.
Met het meekijkconsult consulteert de huisarts eenvoudig een medisch specialist of doet een aanvraag voor een 1,5-lijnsconsult. Op deze manier werken de huisarts en specialist nauw samen en kan de patiënt vaak onder behandeling van de huisarts blijven. Hierdoor wordt het eigen risico van de patiënt niet aangesproken. Vanaf 1 maart doen meer specialismen hieraan mee, zie hieronder de actuele lijst.
Oncologische nazorg en nacontrole worden de komende jaren een belangrijker en groter thema in de 1e lijn. Het aantal patiënten dat de diagnose kanker krijgt en overleeft neemt toe. Daarnaast verschuift de oncologische nacontrole steeds meer van de 2e naar de 1e lijn. Veel partijen zijn bezig om dit thema onder de aandacht te brengen, zowel landelijk als regionaal, en zo ook willen wij dit doen voor het Gooi en omstreken.
Graag informeren wij u hierbij over de invoering van de eSwab voor PCR. De zogenaamde SOA collectiekit zal vervangen worden door de eSwab. Deze stok kan nu zowel gebruikt worden voor de PCR voor SOA screening (Chlamydia/Gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium en Bacteriële vaginose), voor Herpes Simplex en Varicella Zoster, als voor de kweek van diverse uitstrijken, zoals wond-, huid- en genitaal-uitstrijken voor banale en gist/schimmel kweken.
Voor de vakgroep KNO wordt in maart een pilot gestart voor de keuzehulp ‘Trommelvliesbuisjes in de eerste en tweede lijn’. Verzoek aan huisartsen is deze onder de aandacht te brengen bij patiënten (en ouders) in uw praktijk. Op deze manier kunnen we samen patiënten optimaal ondersteunen bij het maken van de juiste behandelkeuze.
Er is een nieuwe werkafspraak voor het doorbellen van uitslagen. De vernieuwde doorbelgrenzen zijn gericht op het doorgeven van alarmwaarden; uitslagen waar de aanvrager dezelfde dag nog actie op moet ondernemen.
Vanaf 1 maart vraagt het KCHL van Tergooi MC patiënten zonder afspraak of onaangekondigde spoed om alsnog een afspraak te maken.
Vanaf mei 2020 zijn we begonnen met het doen van bloedafnames enkel op afspraak om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en om de wachttijden van patiënten te verminderen. Op de bloedafnameposten zijn we hier strikt in. Op de ziekenhuislocaties loopt het proces iets anders omdat we hier ook voorzien in de spoedroute waarbij patiënten altijd toegang moeten hebben tot zorg. We zien de laatste tijd echter een toenemend aantal patiënten zonder afspraak komen; ook als er geen sprake is van spoed. Dit leidt tot toenemende klachten van patiënten die een afspraak hebben en zorgt ervoor dat wij niet die dienstverlening kunnen bieden die ons voor ogen staat.
Maandag 24 januari 2022 werd voor de 500ste keer een ‘fusie-biopsie’ uitgevoerd in Tergooi MC.
De longartsen van Tergooi MC behandelen tijdelijk geen huisartsaanvragen voor spirometriemetingen zonder consult bij de longarts in verband met corona. In ZorgDomein is dit inmiddels aangepast. Zodra deze metingen wel weer plaatsvinden, melden we dat in de nieuwsbrief.
De wachtlijsten voor het spatadercentrum zijn het afgelopen jaar langer geworden. We willen patiënten zo goed en zo snel mogelijk op het juiste moment inplannen. Om deze reden worden er 8 december a.s. een aantal vragen toegevoegd aan de verwijzingen naar het spatadercentrum. Op deze manier kunnen we patiënten zo snel mogelijk inplannen en voorkomen we dat er vervolgafspraken nodig zijn.
Aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 wordt het mogelijk aanvragen voor radiologie naar de Diagnosestudio en Tergooi MC via ZorgDomein te regelen. Tot die tijd is het essentieel dat u uw patiënten een papieren verwijzing meegeeft.
Er bestaat een grote behoefte vanuit huisartsen om ook radiologie aanvragen via ZorgDomein naar de Diagnosestudio en Tergooi MC te kunnen sturen. Inmiddels is een contract afgesloten met ZorgDomein voor dit specifieke doel en is het project formeel gestart.
Regelmatig zijn er vragen over stikstof. Informatie over uw stikstoflevering kunt u lezen op www.mccgooienvechtstreek.nl/levering-stikstof. Of neem contact op met de Klantenservice van Linde Healthcare BV. Zij helpen u graag verder en zijn telefonisch bereikbaar op (040) 282 58 58 of via mail info.lgc.nl@linde.com
Heeft u vragen over uw bestelling via de webshop van MCC Gooi en Vechtstreek?
Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende afdeling: KCHL, CBSL, Pathologie of Radiologie. Zij helpen u graag verder met uw bestelling. De contactgegevens vindt u op www.mccgooienvechtstreek.nl/webshop.
De poliklinieken van Tergooi MC zijn tijdens deze coronagolf - net zoals altijd - geopend.
Lees de tekst van zijn rede en kijk de beelden van de oratie in de Lutherse Kerk terug.
Gezien de COVID pandemie wordt er tot nader order geen spirometrie meer verricht voor de eerste lijn. Er is helaas een aantal voorbeelden waarbij onze medewerkers en andere patiënten die longfuncties moeten ondergaan gevaar lopen op besmetting.
Het webinar 'acute onderste luchtweginfecties en -problemen van baby tot peuter'dat kinderarts Carole Lasham, kinderlongarts Caroline Kosterink-Brackel en huisarts Florine Bennebroek Gravenhorst op 11 november presenteerden kan teruggekeken worden.
In een nieuwsbrief vanuit KCHL in juli is gevraagd om feedback over de dienstverlening. Dit is via een enquête in surveymonkey.
De feedback gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren.
Deze enquête is nog maar zeer beperkt ingevuld, mogelijk is deze aan uw aandacht ontsnapt.
Indien u de enquête nog niet heeft ingevuld, zou u dit alsnog willen doen? Ook feedback van uw doktersassistentes en POH’s wordt op prijs gesteld.
U vindt de enquête hier: https://nl.surveymonkey.com/r/V9QV3FM
Vanaf 1 december 2021 is het mogelijk in ZorgDomein de volgende geneesmiddelspiegels aan te vragen:
Krijgt u vragen over de antistofrespons na Covid vaccinatie en infectie? In deze nieuwsbrief van het CBSL leest u er alles over.
Hoe lang is een verwijzing geldig? Wanneer is een nieuwe verwijzing nodig? Hierover is in de dagelijkse praktijk nog vaak onduidelijkheid. Dit kan leiden tot irritaties en telefoonverkeer tussen specialisten en huisartsen, waarbij de patiënt zich niet zelden van het kastje naar de muur gestuurd voelt. Daarom hebben we de landelijke afspraken rondom de verwijsbrief nog eens op een rij gezet en zijn we in gesprek met zorgaanbieders van Tergooi om een regionale richtlijn verwijsbrief op te stellen.
Patiënten, bezoekers, omwonenden en medewerkers van Tergooi MC kunnen op 28 oktober, 9, 11, 16 en 18 november zonder afspraak een coronaprik halen in Tergooi MC. Ook met vragen over coronavaccinatie kunnen zij zonder afspraak binnenlopen bij het tijdelijke vaccinatiepunt voor een gesprek met een arts. Het vaccinatiepunt is een nauwe samenwerking tussen GGD Gooi en Vechtstreek en het ziekenhuis.
Kijk het webinar over borstkankerzorg van 13 oktober terug en verdien accreditatiepunten.
Het WDH Midden Nederland organiseert dit jaar weer twee Duodagen, de eerste dag vindt plaats op 27 oktober 2021 en de tweede dag op 28 oktober 2021. Vanwege alle Corona maatregelen is er dit jaar voor gekozen om de Duodagen voor huisartsen plaats te laten vinden in Tergooi, locatie Hilversum. Voor Doktersassistenten en Praktijkondersteuners vindt het plaats in Groot Kievitsdal, Baarn.
Om de informatie uitwisseling tussen huisartsen en paramedische praktijken te verbeteren, is door het NHG in samenwerking met de LHV en een groot deel van de paramedische beroepsverenigingen de richtlijn HASP-paramedicus geïntroduceerd.
Ten gevolge van een vaccinatie in de bovenarm kan er een bekende cascade van (schouder)klachten optreden.
Dit is ook wel bekend als SIRVA (shoulder injury related to vaccine administration).
Het betreft een bekende sporadisch voorkomende complicatie bij griepvaccinaties. Door het gebruik van lange(re) naalden en mogelijk ook suboptimale hoge plaatsing (waarbij dóór de spier de subacromiale bursa wordt ingespoten ipv. intramusculair) kan dit na COVID-19 vaccinatie mogelijk vaker optreden. De radiologen van Tergooi bemerken de laatste weken een toename van aanvragen voor diagnostiek bij schouderklachten na covidvaccinatie en herkennen deze bijwerking. Ook plaatsen zij de kanttekening dat, indien er geen tekenen zijn van infectie en de klachten korter dan 8 weken bestaan, echo of rontgendiagnostiek weinig bijdraagt aan het therapeutisch beleid. Bij verdenking op een septische artritis moet direct verwezen worden naar de orthopedisch chirurg.
De huidige CT scanner op de afdeling Radiologie in Blaricum wordt vervangen door een nieuwe CT die ook de mogelijkheid heeft om een Perfusie CT te maken. Met een perfusie CT kunnen de collega’s op de afdeling Radiologie de doorbloeding van de hersenen beter beoordelen. Daardoor kunnen patiënten met een mogelijk (ischaemisch) CVA een betere/meer gerichte behandeling krijgen.
Patiënten die door hun huisarts zijn door verwezen naar het Mammacentrum (voorheen Mammapoli) van Tergooi, krijgen nu verschillende onderzoeken binnen 1 dag. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door een team van medisch specialisten, radiodiagnostisch laboranten en verpleegkundigen.
Bij de medicatieoverdracht rondom ontslag uit Tergooi van patiënten van wie de medicatie in beheer is bij de thuiszorg, wordt op dit moment een aantal knelpunten ervaren:
Volgens de richtlijn ‘overdracht medicatiegegevens in de keten’ moet er bij elk contact tussen een voorschrijver en een patiënt een actueel medicatieoverzicht (AMO) beschikbaar zijn. Om een AMO te verkrijgen, wordt door de klinische farmacie medicatieverificatie (MV) uitgevoerd. Op dit moment komen patiënten met een geplande opname hiervoor meestal fysiek naar de preoperatieve poli (Geneesmiddelen Service Bureau). Voor poliklinische afspraken vindt er nog geen MV plaats door de klinische farmacie. Gezien de richtlijn en de wens van voorschrijvers voor ondersteuning bij MV, is het doel om hiermee te starten.
Tergooi past per 16 april het beleid aan voor het doorbellen van nierfunctiewaarden. Dit is het resultaat van een procesverbetering, die tegelijkertijd dichter bij de NHG-standaard komt.
Orthopedie en Traumachirurgie zijn voorbereidingen aan het treffen voor het aanpassen van de zorg voor een bepaalde categorie trauma patiënten na behandeling op de SEH. Dit project gaat starten per half mei 2021.
Per 1 april kunt u uw patiënt met hoofdpijn op twee manieren verwijzen. Omdat de wachttijden voor de hoofpijnpoli steeds langer werden, hebben we nu twee nieuwe zorgproducten ingericht in ZorgDomein.
In het kader van Zorg Dichterbij start Tergooi met een pilot proactieve zorgplanning in de regio.
Half april start er een nieuwe lijn binnen de geheugenpoli van Tergooi: verkorte Geheugenpoli neurologie. Dit is in eerste instantie als pilot binnen Zorg Dichterbij.
De vakgroep kindergeneeskunde start met een pilot waarin fototherapie aan pasgeborenen met hyperbilirubinemie thuis geboden kan worden. Dit vanuit het programma Zorg Dichterbij.
Vanaf 1 april 2021 is parkeren op de terreinen van Tergooi voor medewerkers niet meer gratis. Ook huisartsen kunnen niet meer inrijden met de medewerkerspas op maandag t/m vrijdag tussen 06:00 – 14:00 uur.
Patiënten met een gebroken pols, enkel of elleboog komen normaal gesproken twee weken na de operatie terug in het ziekenhuis om de hechtingen eruit te laten halen. Maar de beoordeling van de wond bij deze patiënten kan ook goed binnen de eerste lijn plaatsvinden.
Patiënten zijn van harte welkom bij Tergooi. We merken dat sommige verwijzers en patiënten aarzelen om een (verwijs)afspraak te maken in het ziekenhuis vanwege de corona pandemie. Aarzel niet om uw patiënten te verwijzen als u denkt dat zij onze zorg nodig hebben.
De afdeling Dermatologie van Tergooi organiseerde de afgelopen tijd een serie webinars voor huisartsen waarin de NHG-standaard verdachte huidafwijkingen 2017 centraal stond. Het doel van deze webinars is dat de juiste zorg op de juiste plaats wordt uitgevoerd. Het vierde webinar uit deze serie had als thema ‘interactieve casuïstiek’. Dit webinar vond plaats op 28 januari 2021. In aanmerking komen voor de accreditatiepunten bij het webinar interactieve casuïstiek dermatologie? Bekijk dan het webinar en beantwoord na afloop onderstaande vragen.
Graag willen we jullie hulp vragen bij het volgend probleem: momenteel zien we een forse stijging van huisbezoeken voor bloedafname, waardoor wachttijden extreem oplopen en er nauwelijks nog ruimte is voor spoedhuisbezoeken.
Sinds 1 december zijn de uitslagen van KCHL, CBSL, pathologie en radiologie direct zichtbaar in het patiëntenportaal Mijn Tergooi. U en uw patiënten hebben nu op hetzelfde moment inzage in onderzoeksuitslagen.
De routing van aanvragen van echo-onderzoeken vanuit de eerste lijn verandert per maandag 25 januari. Iedere aanvraag voor een echo-onderzoek van de huisarts wordt eerst gescreend door een radioloog voordat een afspraak wordt ingepland. Spoedoverleg is vanzelfsprekend nog altijd mogelijk.
Binnen het programma Zorg Dichterbij werken we in regionaal verband aan het verbeteren van de zorg. Bij zeker de helft van de ruim 60 use cases (projecten) is de RhoGo nauw betrokken. Zorgpadoptimalisatie is een van de onderwerpen waar aandacht voor is. Zo startte 1 december voor alle huisartsen de pilot voor het nieuwe zorgpad scafoid. Ook kunt u als huisarts een CT-calciumscore aanvragen als alternatief voor de inspanningstest voor patiënten met atypische thoracale klachten en een belaste familieanamnese.
Samen met de huisartsen en fysiotherapiepraktijken in de regio Gooi en Vechtstreek start Tergooi met het aansluiten van de eerste patiënten op EmmaCOPD. Deze telebegeleidingstoepassing ondersteunt patiënten met de chronische longziekte COPD om voldoende te bewegen en zogenoemde longaanvallen vroegtijdig te herkennen. Dit kan ziekenhuisopnames voorkomen.
De Diagnosestudio in het Regionaal Medisch Centrum Weesp zal vanaf 11 januari tot 1 februari 2021 gesloten zijn. Wegens de opleving van COVID-19, uitval van radiologiemedewerkers en de toenemende belasting hierdoor hebben wij dit helaas moeten besluiten. De medewerkers worden bij Tergooi ingezet om de acute en, voor zover mogelijk, de electieve zorg daar draaiende te houden. Huisartspatiënten kunnen dus geholpen worden in de Diagnosestudio in Hilversum en in Tergooi Blaricum.
Vanaf 1 januari 2021 brengen de geboortezorg van Tergooi en Verloskundecentrum Judith Govers hun deskundigheid in 1 team: Geboorteteam het Gooi.
Het maken van echo’s in een huisartsenpraktijk lijkt eenvoudiger dan het is. In dit artikel een dringende oproep van de radiologen van Tergooi aan de huisartsen om patiënten voor echografie door te verwijzen naar de medisch specialist die daarin is gespecialiseerd. Dit om het missen van belangrijke diagnoses te voorkomen.
Tergooi is gestart met een Klantcontactcentrum (KCC). Patiënten plannen afspraken zoveel mogelijk online via Mijn Tergooi. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan nemen zij contact op het de polikliniek en komen dan automatisch uit bij het KCC. Als huisarts blijft u de huisartsenlijn gebruiken. Lees meer op de website.
Patiënten zijn soms angstig om naar het ziekenhuis te gaan en – wellicht – ook om naar uw huisartsenpraktijk te komen. Graag benadrukken we dat patiënten ons ziekenhuis op een veilige manier kunnen bezoeken. Alle poliklinische zorg blijft gewoon doorgaan.
Het KCHL heeft sinds vanmiddag te maken gehad met een storing van de apparaatservers waardoor de uitslagen met grote vertraging gerapporteerd worden.
Voor mensen die wegens een coronabesmetting in Tergooi zijn opgenomen en al aardig beginnen te herstellen, wordt nu in de regio Gooi en omstreken aan deze mensen de mogelijkheid geboden om eerder naar huis te kunnen.
Op 5 november organiseerden dermatologen van Tergooi Dr. Serge van Ruth en Dr. Mr. Laura Kienhorst samen met huisarts Martin Voerknecht een webinar over gepigmenteerde leasies.
Per 1 november a.s. stopt arts-microbioloog zijn werk voor het CBSL (Centraal Bacteriologisch en Serologisch Laboratorium) van Tergooi. Na ruim 30 jaar gaat hij met pensioen. Door de coronapandemie kan hij helaas geen afscheidsreceptie houden. Daarom via deze weg een woord van afscheid:
De traumaregio Noord-Holland heeft een hoog aanbod van positieve Covid-19-patiënten. De Covid-zorg is in Tergooi volgens de regionale afspraken van ‘fair share’ opgeschaald naar 17 klinische Covid-bedden en 6 Covid-IC-bedden. Echter, de druk op de ziekenhuizen blijft toenemen en de groeiende aantallen zijn voor Tergooi nauwelijks te organiseren. Lees wat de consequenties zijn voor onze acute en reguliere zorg.
U kunt als huisarts via ZorgDomein steeds meer specialisten uit Tergooi consulteren via teleconsult. Dit kon al voor nefrologie, de komende tijd komen hier de MDL, geriatrie en onderdelen van interne geneeskunde bij. Gebruik hiervoor ‘Teleconsultatie’ in ZorgDomein. Er verschijnt dan een actueel overzicht van alle zorgproducten waarbij Tergooi teleconsultatie aanbiedt. Consulteren van de specialist via teleconsult is een pilot en komt voort uit het programma Zorg Dichterbij.
Donderdag 1 oktober vond het ‘transmuraal zorgpad basaalcelcarcinoom’ plaats. Dit webinar is nu terug te zien.
Vanaf 1 november worden alle uitslagen van het KCHL, CBSL, Pathologie en Radiologie direct getoond in het patiëntenportaal Mijn Tergooi op het moment dat de uitslag bekend is. Op dit moment geldt er een vertragingstijd van één week voor het tonen van de uitslagen in Mijn Tergooi.
Via het Zorgverlenersportaal van Tergooi heeft u toegang tot het EPD van uw patiënten. Het Zorgverlenersportaal is nu ook beschikbaar voor Apple-gebruikers (IOS). Binnenkort stellen we het zorgverlenersportaal beschikbaar voor Specialisten Ouderengeneeskunde.
Vanuit het programma Zorg Dichterbij zijn in augustus drie pilots van start gegaan waarbij nieuwe werkafspraken (gaan) gelden: schildkliernodus, nierzorg en MDL. Doorverwijzing van een patiënt met een schilkliernodus gebeurt op basis van de TIRADS-score uit het echoverslag. In het geval van nierzorg en MDL wordt teleconsultatie mogelijk gemaakt of uitgebreid waardoor huisartsen deze extra formulieren in ZorgDomein zien staan.
Beste collega’s,
Afgelopen weekend kwam opnieuw de uitgestelde kankerzorg in Nederland in de pers. Dit naar aanleiding van een rapport van het IKNL. Een groot deel van die uitgestelde kankerzorg betreft mensen met huidkanker, onder andere melanomen.
Het webinar ‘Transmuraal zorgpad actinische keratosen’ dat de afdeling Dermatologie op 27 augustus organiseerde voor huisartsen is nu terug te zien.
Donderdag 20 augustus lichtte cardioloog Karin Arkenbout in een webinar de CT-calciumscore toe.
Om na de vakantieperiode een inspirerende start te maken, organiseert de RHOGO in samenwerking met het programmateam van Zorg Dichterbij een serie van drie webinars, waarin we discussiëren over transformatie van zorg (na corona) en de rol van de huisartsen in de regio.
Cardioloog Karin Arkenbout geeft op 20 augustus van 16:30 tot 17:15 uur een webinar over de inzet van de CT-calciumscore door de huisarts in de eerste lijn. In augustus start vanuit Zorg Dichterbij een pilot, waarbij u als huisarts direct een CT-calciumscore kunt aanvragen en volgens een protocol kunt interpreteren. U kunt zich nu aanmelden voor dit webinar.
Sinds 1 juli 2020 werkt Sofie Jansen als chef de clinique intensive care in Tergooi. Ze heeft zich in het AMC 6 jaar lang gespecialiseerd tot longarts. Ze verdiepte zich extra in fysiologie en infectieziekten. Daarna volgde ze een 2,5 jaar durend fellow ship intensive care in het OLVG, locatie Oost.
Deze week start binnen het programma Zorg Dichterbij de pilot Fractuurpreventie.
Rob Rundervoort werkt sinds 1 juli als neuroloog in Tergooi. Zijn aandachtsgebied is bewegingsstoornissen, waaronder de ziekte van Parkinson.
De komende periode gaan diverse bloedafnameposten geleidelijk weer open. Sinds 25 mei kunnen patiënten enkel nog op afspraak voor bloedafname terecht. Huisartsen wordt gevraagd standaard gebruik te maken van Zorgdomein voor het aanmaken van een digitale order en geen papieren aanvraagformulieren meer te gebruiken.
Van donderdag 18 juni 16:00 uur tot en met vrijdag 19 juni 9:00 uur, heeft ZorgDomein te maken gehad met een verstoring in het afronden van verwijzingen en het afleveren van berichten bij zorginstellingen. De storing is inmiddels verholpen
Steeds meer mensen gebruiken digitale middelen om bijvoorbeeld contact te hebben met hun arts, behandelaar of zorgverlener. Mensen die niet zo digitaal vaardig zijn, kunnen dit als spannend ervaren. De Helpdesk Digitale Zorg begeleidt hen bij hun digitale reis in het zorglandschap.
Sinds begin februari werkt dr. Thomas Horsthuis als cardioloog in Tergooi. Zijn specialisatie is het behandelen van ritme- en geleidingsstoornissen met een pacemaker of geïmplanteerde defibrillator (ICD). Ook atriumfibrilleren, hartfalen en echografie hebben zijn speciale interesse.
Op vrijdag 26 juni om 12:00 uur neemt Tergooi een nieuwe versie van het elektronisch patiëntendossier HiX 6.2 in gebruik.
Op donderdag 25 juni om 18:00 uur start Tergooi met de implementatie van het systeem. Tijdens de update worden alle systemen bevroren. Tijdens de update gaat Tergooi over op de noodprocedure.
Vanaf het begin van de Corona epidemie in Nederland heeft het CBSL zich als het regionale medisch microbiologische laboratorium ingespannen om adequate diagnostiek voor dit nieuwe SARS CoV 2 virus te kunnen aanbieden: dit is goed gelukt.
Wij zijn weer telefonisch bereikbaar.
Tergooi is de zorg weer aan het opschalen. Wij willen zo veel mogelijk zorg leveren, uiteraard wel op een veilige manier waarbij wij de 1,5 meter richtlijn van het RIVM respecteren. Lees onze volgende oplossingen en aanpassingen.
De komende periode gaan diverse bloedafnameposten geleidelijk weer open. Per 25 mei kunnen patiënten enkel nog op afspraak voor bloedafname terecht. Huisartsen wordt gevraagd standaard gebruik te maken van Zorgdomein voor het aanmaken van een digitale order en geen papieren aanvraagformulieren meer te gebruiken.
Momenteel bereidt het KCHL zich voor om gefaseerd en met aangepaste werkwijzen meer bloedafnamelocaties in de regio te openen.
Tergooi bereidt zich momenteel voor op een gefaseerde opschaling van de zorgcapaciteit. Naast de spoed- en semispoedzorg en het voortzetten van de telefonische en videoconsulten, onderzoeken we welke andere zorg we binnenkort weer kunnen bieden. Heel belangrijk daarbij is dat wij die zorg ook veilig, d.w.z. met inachtneming van de anderhalvemeterrichtlijn kunnen organiseren. Tot die tijd blijven de huidige maatregelen van kracht; mogelijk is dat in tegenspraak met eerdere informatie die u hierover heeft gekregen.
Momenteel (15 april) zijn 22 patiënten in Tergooi opgenomen die bewezen besmet zijn met het coronavirus. Er zijn helaas 15 patiënten overleden.
Patiënten en bezoekers met verkoud verkoudheidsklachten (hoesten, kuchen, niezen, loop- of snotneus), keelpijn, kortademigheid of andere klachten van luchtwegen, geur- of smaakverlies of koorts, zijn niet welkom bij Tergooi.
Lees de laatste update voor verwijzers: COVID-19 uitslagen 2 keer per dag beschikbaar | Bereikbaarheid dienstdoende artsen |Overleg over COVID-vragen met arts in Tergooi | SEH Stops |
Het laatste nieuws leest u op de website van Tergooi: Lees de maatregelen die Tergooi heeft getroffen.
Er gaat veel zorg en aandacht uit naar onze patiënten die besmet zijn met het corona-virus. Ondanks dat blijven wij ook zorg leveren aan niet corona-patiënten. Onze medisch specialisten zijn gewoon aanwezig voor alle overige verwijzingen.
Lees hier alle relevante maatregelen voor huisartsen die genomen zijn over het coronavirus.
Ondersteuning nodig bij palliatieve/terminale zorg?
Vanaf maandag 30 maart is voor de regio Gooi- en Vechtstreek een Regionaal Palliatie Team beschikbaar, bestaande uit de kaderartsen palliatieve zorg (Annelies van Randwijk, Karolien Kisman, Marijke van Daelen huisartsen en Gert-Jan van der Putten (SO)), gespecialiseerde verpleegkundigen palliatieve zorg (Marjolein van Meggelen en Liesbeth Verkleij) en verpleegkundig specialist palliatieve zorg (Mascha Juffermans) van Hospice Kajan.
Vragen over lastige palliatieve problemen al dan niet COVID-19 gerelateerd, kunnen aan hen gesteld worden; dat kunnen vragen op somatisch, psychosociaal, spiritueel, organisatorisch of ethisch gebied zijn: zij denken mee en adviseren.
- Tergooi alleen toegankelijk voor (semi) spoed, niet-uitstelbare en oncologische zorg
- Nieuw beleid Radiologie en Diagnosestudio's
In februari 2020 is Steven Nicia toegetreden tot de maatschap Anesthesiologie. Hij werkt als anesthesioloog op de operatiekamer en is als pijnspecialist verbonden aan de polikliniek Pijngeneeskunde.
Huisartsen waarderen de bereikbaarheid, vriendelijkheid en adviezen van medewerkers, arts-microbiologen en klinisch chemici die werken in de laboratoria voor microbiologie en klinische chemie. Dit blijkt uit een enquête die de laboratoria in december 2019 hebben gehouden onder huisartsen in de regio over hun dienstverlening. Benieuwd naar de rest van de resultaten en de verbeterpunten?
Op 22 januari is Merel van Nuland, AIOS ziekenhuisfarmacie in Tergooi en klinisch farmacoloog, gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘Clinical pharmacology of anti-hormonal drugs and gemcitabine in oncology – Bioanalysis – Therapeutic drug monitoring – Microdosing’.
In navolging op eerdere berichtgeving over de eerstelijnsdiagnostiek voor VGZ-patiënten, heeft Tergooi onlangs overleg gehad met VGZ. Op basis hiervan is duidelijk geworden dat alle eerstelijnsdiagnostiek (klinische chemie, microbiologie, pathologie, radiologie en functiediagnostiek) in 2020 naar Tergooi ingestuurd kan worden.
Op 11 februari vond in de gehoorzaal van Tergooi locatie Blaricum het symposium ‘Van Moedervlek naar Melanoom’ plaats. Het symposium werd zeer goed bezocht.
We merken dat sommige patiënten naar het sneltraject verwezen worden waarvoor dat eigenlijk niet nodig is. Hierdoor kan de toegangstijd oplopen.
Daarom hier de criteria voor verwijzing naar het sneltraject nog even op een rij:
Op vrijdag 6 maart neemt neuroloog Jean-Michel Krul na 31 jaar afscheid van Tergooi.