Nieuws

08 apr. 2024

SEH stop/vol ziekenhuis waarom en wat betekent het?

Tergooi MC moet helaas de laatste tijd vaker een SEH stop afkondigen. Graag geven we hierover wat achtergrondinformatie.

Een SEH stop wordt afgegeven als er een dusdanige drukte is op de SEH dat er geen zorg meer verleend kan worden aan ernstig zieke patiënten, ondanks dat er dan al stappen zijn ondernomen om de doorstroming te bevorderen. De SEH stop is een logistiek instrument om de zorgvraag in de regio te reguleren.

We kondigen bijvoorbeeld een SEH-stop af als de traumakamers vol zijn of als alle kamers bezet zijn met U1-2 patiënten. Of als er een calamiteit is op de SEH waardoor alle SEH verpleegkundigen al maximaal zijn ingezet.

Op dat moment is het veiliger naar een ander ziekenhuis te gaan, of kan een patiënt in overleg met de behandelaar later komen op de SEH.

Afspraken in de regio

In de regio is er een aantal afspraken gemaakt als er sprake is van een SEH-stop.

1. Als het voor de ambulance niet mogelijk is om door te rijden, ontvangen we deze op de SEH.

2. Voor bekende patiënten die een lopende behandeling in Tergooi MC hebben en waarvoor het kwalitatief minder goed is om hen elders te presenteren wordt in overleg met de behandelend specialist een plan gemaakt: presentatie op een ander tijdstip, op de poli of toch in een ander ziekenhuis.

3. Zelfverwijzers vangen we op.

4. Patiënten die op de Huisartsen Spoedpost zijn en worden doorverwezen naar het ziekenhuis, vangen we op.

5. De ambulance die onderweg is, vangen we op.

De Huisartsen Spoedpost heeft inzage in het LPZ waarin vermeld staat welk ziekenhuis een SEH-stop heeft.


Vol ziekenhuis
Bij de melding 'vol ziekenhuis' is er geen opnamecapaciteit. De SEH is dan wel open en alle patiënten worden gezien, beoordeeld en behandeld. Als zij opgenomen moeten worden regelen we een overplaatsing naar een ander ziekenhuis. En een vol ziekenhuis kan soms leiden tot een SEH stop.

Uiteraard doen we ons uiterste best om deze situaties zoveel mogelijk te voorkomen.