Nieuws

07 feb. 2024

Aanvragen en orderen KCHL en CBSL

Wij merken dat er vragen zijn omtrent het orderen in Zorgdomein en de logistiek van diagnostiek voor microbiologie en klinische chemie.

  • Het aanvragen van klinische chemie in ZorgDomein kan volledig digitaal. Ook het proces daarna verloopt volledig digitaal. Het papierloze werken betekent dat patiënten dus geen aanvraagbriefje mee hoeven te nemen. 

  • Voor microbiologie is dit helaas (nog) niet mogelijk: hiervoor is nog steeds nodig dat de geprinte order uit ZorgDomein samen met het potje wordt aangeleverd. Enkel het potje, met naam en geboortedatum van de patient of zelfs met ZorgDomein ordernummer op het potje/stok geschreven volstaat niet. Dat veroorzaakt fouten en een verkeerde order bij de verkeerde patiënt in ons lab-systeem.

We onderzoeken momenteel in een pilot bij een andere laboratorium organisatie of we ook de microbiologie aanvragen papierloos kunnen afhandelen. We wachten de uitkomst van de pilot af, en hopen dat we dit in de 2de helft van 2025 ook bij ons kunnen realiseren.

  • Voor wat betreft het inleveren van onderzoek voor het CBSL: doe dit bij voorkeur via de bode, die dagelijks langs de praktijken rijdt. Geef deze materialen liever niet bij de bloedafnamepost af, omdat de laborant ter plekke de order voor de microbiologie niet kan controleren. 

  • Als patiënten het materiaal voor het CBSL zelf afgegeven bij bijvoorbeeld de algemene ontvangstbalie in het ziekenhuis, of bij het CBSL dan is het belangrijk dat zij dit altijd inleveren met de geprinte order uit ZorgDomein.