Nieuws

04 dec. 2023

Wat doen de verpleegkundig specialisten van Tergooi MC?

In Tergooi MC werken steeds meer verpleegkundig specialisten. Zij verrichten verpleegkundige taken en nemen medische taken en behandelingen over van artsen. Op de afdeling waar zij werken, zijn duidelijke afspraken gemaakt welke taken de verpleegkundig specialist uitvoert en welke de artsen uitvoeren.

Naast de zorg voor patiënten houdt de vakgroep verpleegkundig specialisten zich bezig met kwaliteitsverbetering, innovatie en onderwijs. Ook wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk werkgebied van de verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialisten hebben zich verenigd in een vakgroep. Zij delen hun kennis en bundelen hun talenten om zo de kwaliteit van zorg voor onze patiënten te verbeteren.

De verpleegkundig specialist is een hbo-opgeleide verpleegkundige ingeschreven in het BIG-register (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) met minimaal twee jaar werkervaring. Ook heeft hij/zij een aanvullende masteropleiding tot verpleegkundig specialist afgerond.

Algemeen gesproken kan je zeggen dat een verpleegkundig specialist  naast de verpleegkundige taken ook medische taken uitvoert, zoals het in kaart brengen van klachten (anamnese), het verrichten van lichamelijk onderzoek, het stellen van een diagnose, het opstellen van een behandelplan en het voorschrijven ven medicatie.

De verpleegkundig specialist  zorgt voor een goede afstemming tussen de medische behandeling en de verpleegkundige zorg voor patiënten

Deze combinatie is hard nodig, want mensen worden steeds ouder, moeten langer thuis wonen en hebben complexere zorg nodig. Verpleegkundig specialisten nemen taken van een huisarts en/of medisch specialist over of vullen deze aan.

Lees meer op onze site.