Nieuws
Meekijkconsult voor patiƫnten met chronische vermoeidheid
Voor patiënten met chronische vermoeidheid is er nu een meekijkconsult ontwikkeld. Het zorgpad chronische vermoeidheid vindt u op de MCC site.
De laatste tijd is er een toenemend aantal verwijzingen van patiënten die langer dan zes maanden klachten ervaren van vermoeidheid, waarbij de huisarts na anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullende laboratoriumonderzoeken geen afwijkingen heeft gevonden. Gezien de oplopende wachttijden voor patiënten, is er nu een zorgpad ontwikkeld dat met verschillende huisartsen is afgestemd. In plaats van een volledige verwijzing naar interne geneeskunde, kunt u gebruik maken van een meekijkconsult.
Waarom een meekijkconsult?
De internisten van Tergooi MC zien momenteel veel patiënten met chronische vermoeidheid van langer dan zes maanden. Onze ervaring is dat, wanneer de huisarts de patiënt heeft beoordeeld, er bijna nooit een somatische oorzaak wordt gevonden voor de vermoeidheid. Gezien de uitgebreide diagnostiek die vaak al is uitgevoerd, is een formele doorverwijzing naar de tweede lijn in veel gevallen niet nodig. Het doel van het meekijkconsult is dan ook om samen met u te beoordelen of er nog aanknopingspunten zijn voor verder onderzoek, zonder de patiënt onterecht naar de tweede lijn door te verwijzen. Dit voorkomt druk op de tweede lijn en draagt bij aan het verlagen van de wachttijden.
Diagnostiek bij Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)
Ter uitsluiting van andere verklarende pathologie worden de anamnese en lichamelijk onderzoek aangevuld met het bepalen van: hemoglobine, hematocriet, leukocytenaantal en –differentiatie; bezinkingssnelheid erytrocyten; ferritine; TSH en fT4; glucose; creatinine; natrium, kalium, calcium en albumine, ALAT; bilirubine; GGT; alkalisch fosfatase; urine op leukocyten, eiwit en erytrocyten. Bij jeugd en jongeren worden deze onderzoeken aangevuld met coeliakie serologie. Bij volwassenen wordt daarnaast X-thorax en ECG aanbevolen.
Wanneer doorverwijzen naar de tweede lijn?
Patiënten met klachten korter dan 6 maanden, of als er een vermoeden is van een onderliggende aandoening of bij een “niet-pluis” gevoel, kunnen uiteraard op de polikliniek Interne Geneeskunde worden gezien. Voor deze patiënten kan een reguliere verwijzing naar de tweede lijn noodzakelijk zijn om verder onderzoek te doen. Voor patiënten die voldoen aan de criteria voor chronische vermoeidheid zonder duidelijke onderliggende aandoeningen, kan een meekijkconsult een goede optie zijn. Als tijdens het meekijkconsult blijkt dat er andere aanknopingspunten zijn die verdere diagnostiek vereisen, dan kunnen wij samen besluiten om de patiënt alsnog door te verwijzen.
Mogelijkheid voor doorverwijzing naar de ALK-poli van Tergooi MC
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om patiënten door te verwijzen naar de ALK-poli van Tergooi MC. Vermoedt u dat de patiënt in aanmerking komt voor deze poli, kunnen wij een meekijkconsult voor de ALK-poli aanvragen om te beoordelen of de patiënt geschikt is voor verdere behandeling of diagnostiek binnen dit specialisme. Meer informatie over de ALK-poli kunt u vinden via ALK-poli Tergooi.
Voetnoten
Richtlijn voor de diagnostiek bij Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS): Richtlijn CVS Diagnostiek
Artikel "Moeheid" uit Huisarts en Wetenschap, januari 2002: Moeheid - Huisarts en Wetenschap