Nieuws

11 dec. 2023

Bellen bij spoedafspraak voor KCHL

Recent communiceerden we dat voor een spoedafspraak voor een bloedafname even gebeld moet worden met de polikliniek bloedafname. Naar aanleiding daarvan kwamen verschillende vragen binnen, die we hier graag beantwoorden.  

 

Waarom moet ik bellen? Ik heb toch al het cito vinkje aangeklikt?  

Het cito vinkje zit “in” het bericht. Het wordt voor het KCHL pas zichtbaar dat er cito is aangevinkt als de order al geopend is. Het aanvinken van dit vakje heeft effect op de monsterverwerking na afname (voorrang bij analyse).  

Je kunt een order beschouwen als een brief, waarop je in dit geval bovenaan de brief zet “met voorrang lezen.” Echter omdat alle orders in orderberichten bij ons binnenkomen als “gesloten enveloppen” is het niet zichtbaar tot je de orders geactiveerd zijn. 

 

Het bellen kost ons te veel tijd 

Tijd is schaars, en daarom hebben we speciaal voor de huisartsen een cito aanmeldlijn ingericht. Dit is een nieuw nummer met een directe lijn naar de doorbeller, die de afspraak kan inplannen (niet via KCC). Hiermee is de inzet die nodig is om een patiënt aan te melden verminderd. Aanmelden kan door huisarts, doktersassistent of POH door te bellen naar: 088 753 2191. Met de invoering is het nu mogelijk om cito op een afnamepost te laten prikken. 

 

Waarom moeten alle patiënten worden aangemeld? 

Bij het aanmelden krijgen patiënten een afspraak in de agenda van het KCHL. Hiermee kunnen ze de 'route' volgen die voor alle patiënten geldt, namelijk aanmelden bij een centrale zuil bij binnenkomst en daarna bij de bloedafnamepoli. De patiënt wordt dan op de afspraaktijd opgeroepen. 

 

Veel van mijn patiënten hebben op korte termijn een afspraak nodig, moet ik die dan cito aanmelden? 

Het telefonisch aanmelden is echt bedoeld voor cito en dus voor afname op dezelfde dag. We hebben de toegangstijden op de bloedafnamepoli en posten hoge prioriteit gegeven. Als gevolg daarvan is op dit moment de toegangstijd sterk verkort (aantal werkdagen tot er drie beschikbare vrije plaatsen in agenda zijn).  

 

Wat zijn de toegangstijden?

De toegangstijden (zoals gemeten op 23-11-23) zijn: 

Plaats 

Adres 

Aantal afnamedagen per week 

Toegangstijd (werkdagen) 

Hilversum 

tergooiMC bloedafnamepoli, laan van tergooi 2 Hilversum 

Blaricum 

Regionaal Medisch Centrum Blaricum, Rijksstraatweg 3, 1261 AN Blaricum 

Bussum 

Bussumer Hart, Eslaan 1 (voormalig Rabobank gebouw) 

Eemnes 

Huis van Eemnes, Noordersingel 4 

Hilversum 

Woondienstencentrum Nieuw Kerkelanden, Franciscusweg 137 

Hilversum 

Lopes Dias, Lopes Diaslaan 113 

Hilversum 

Wijkcentrum de Kruisdam, de Meent 5 

14 

Huizen 

Meentkerk, Eek 1 

Kortenhoef 

Veenstaete, Oudergaarde 1 

Laren 

Huisartsencentrum het Raadhuis, Eemnesserweg 19 

Loosdrecht 

Emtinckhof, Eikenlaan 51, begane grond 

Naarden 

Naarderheem, Amersfoortsestraatweg 1 

Weesp 

Regionaal Medisch Centrum Weesp, Korte Muiderweg 2A 

 

Kunnen we niet gewoon terug naar inloop? 

De bloedafnamepoli in het ziekenhuis is ingericht op werken op afspraak. De wachtkamer is niet groot genoeg om een inloopstroom te kunnen verwerken. Op de bloedafnameposten zijn afspraken met de verhuurders gemaakt over de wachtkamer, daardoor is er minder ruimte voor wachtende patiënten. 

 

Samenvattend 

  • Aanmelden van cito via: 088 7530 2191 (door medewerkers van praktijk) voor bloedafname op dezelfde dag. 

  • Cito bloedafname mogelijk op bloedafnameposten indien geopend en na aanmelden (openingstijden van 08:00-11:30 uur). 

  • Wel haast, maar geen spoed, maak dan gebruik van de reguliere werkwijze, want daarvoor is voldoende capaciteit. 

 

Denk je met ons mee hoe we nog verder kunnen verbeteren?   Vanuit de laboratoria zouden we graag met een klankbordgroep van huisartsen werken. Het idee is om 3-4 maal per jaar bij elkaar te komen om de behoeften van huisartsen te horen, en gezamenlijk te prioriteren. Denk hierbij aan aanvraagpakketten, afstemming werkwijze, samenwerking en ontwikkeling van diagnostiek. Wie vindt het leuk om bij te dragen aan deze klankbordgroep? Stuur je reactie naar Aram Greuter agreuter@tergooi.nl of Ingrid Revet Irevet@tergooi.nl