Nieuws

08 mei. 2023

Achterstanden Pathologie

Helaas is het nog niet gelukt om de bij de verhuizing opgelopen achterstand voor de niet-urgente diagnostiek in te lopen. Deze loopt zelfs op. Hiervoor zijn aanvullende maatregelen genomen die in de komende weken moeten leiden tot een sterke verbetering (zie onderstaand). Tot die tijd (eind mei/begin juni) moeten jullie helaas nog rekening houden met de huidige sterke vertraging van circa 3 weken in de niet-urgente diagnostiek. Voor de urgente diagnostiek lukt het redelijk om de achterstand tot een minimum te beperken.

Wat is er aan de hand
De combinatie van de ingebruikname van een nieuw laboratoriuminformatiesysteem pathologie enkele maanden geleden met de recente verhuizing van twee laboratoria naar een nieuwe locatie, het toenemend personeelstekort en een groeiend diagnostiekaanbod heeft zwaar uitgepakt. De grootste bottleneck zit in het primair verwerken van het monstermateriaal: in het gespecialiseerde werk van uitsnijden en coupes snijden. Dit maakt dat de bij verhuizing ingecalculeerde achterstand (door enkele dagen stilstand), de afgelopen weken niet ingehaald kon worden. Aanvullend was er in de eerste week van april een kortdurend probleem met het tijdig herkennen van de cito-inzendingen: dat is inmiddels opgelost.

Verbetermaatregelen korte termijn
Om zo snel mogelijk weer op orde te komen, zijn de volgende maatregelen getroffen:

  • Enkele partnerlaboratoria (van HMC en Spaarneziekenhuis) zijn bereid gevonden coupes voor ons te snijden: zij zijn begonnen grote delen van die achterstand voor ons ‘weg te snijden’.
  • De hierin gespecialiseerde medewerkers werken de komende weken in de weekenden extra en worden daarbij ondersteund door collega’s uit het AvL.
  • De pathologen nemen het uitsnijden van de analisten over zodat de analisten meer tijd hebben om de coupes te snijden.
  • Ook de pathologen werken extra uren om de beoordelingen rond te krijgen.

De komende weken informeren we jullie periodiek over de actuele doorlooptijden.

Maatregelen lange termijn
Daarnaast verkennen we meerdere verbetermaatregelen en verlichtingsopties voor de langere termijn. Daar maakt de digitale inrichting een belangrijk onderdeel van uit; meerdere kleine en grote aanpassingen kunnen het werk soepeler laten verlopen, zowel voor aanvragers als voor het laboratorium. Verder zetten we, waar mogelijk, in op robotisering van processen. Niet alles kan op korte termijn gerealiseerd worden, we houden jullie daarover op de hoogte.