Nieuws

25 feb. 2019

Nieuwsbrief MCC Gooi en Vechtstreek Februari 2019

Download de pdf

MCC

Werkafspraak galblaaspoliep

Er is een nieuwe werkafspraak Galblaaspoliep gemaakt.

Deze afspraak geeft duidelijkheid in het vervolg- en verwijsbeleid bij een echografisch aangetoonde poliep in de galblaas. U vindt deze op de MCC website bij Radiologie, MDL en Chirurgie.
Lees meer


MCC

Werkafspraak allergologie

Er zijn samenwerkingsafspraken gemaakt voor verwijzing van patiënten, ouder dan 18 jaar, met een allergische aandoening.

U vindt deze afspraken op de MCC-website bij werkafspraken Interne Geneeskunde.


MCC

Save the date: Meet & Greet op 9 mei 2019

Op donderdag 9 mei 2019 organiseert MCC Gooi en Vechtstreek de jaarlijkse Meet & Greet.

We organiseren de jaarlijkse Meet & Greet ook dit jaar weer op een leuke locatie met een inspirerende spreker, muzikale omlijsting én met u als gast. Kortom, een gezellige bijeenkomst die u niet wilt missen. Noteer de datum alvast in uw agenda. De uitnodiging volgt!


TERGOOI

Tergooi neemt moderne SPECT-CT scanner in gebruik

Op vrijdag 1 februari 2019 nam de Hilversumse wethouder Karin Walters (Zorg en Welzijn) de nieuwste versie van de SPECT-CT scanner officieel in gebruik in Tergooi locatie Hilversum.

Onder toeziend oog van nucleair geneeskundige Sanne van der Haar knipt wethouder Karin Walters het lint door.

Een SPECT-CT scanner combineert nucleair onderzoek en een CT-scan. Deze apparatuur maakt een topklinische behandeling mogelijk door snellere en betere diagnostiek. Patiënten kunnen voor dit onderzoek nu in Tergooi terecht. De wethouder noemde de scanner een aanwinst voor de regio. De Stichting Vrienden van Tergooi heeft zich ingezet om de aanschaf mogelijk te maken.
Lees meer


TERGOOI

Poli Allergologie voor volwassenen gestart op locatie Blaricum

Kinderen met allergische klachten tot 18 jaar kunnen al langer terecht op het Allergie- en astmacentrum Kindergeneeskunde. Nu is in Tergooi ook een polikliniek Allergologie voor volwassenen gestart. Deze is te vinden op de afdeling Interne Geneeskunde op locatie Blaricum.

Patiënten kunnen op de nieuwe polikliniek terecht voor evaluatie, diagnostiek en behandeling van allergische klachten. Tot deze klachten behoren bijvoorbeeld voedselallergie, hooikoorts- of inhalatieallergie, medicatieallergie en insectengifallergie. Ook patiënten met netelroos (urticaria) en zwelling door lekkende bloedvaten (angio-oedeem) kunnen voor onderzoek en behandeling terecht op de polikliniek.

Bovendien voeren de medewerkers op de polikliniek Allergologie provocatietesten uit om de gevoeligheid voor geneesmiddelen of voeding te bepalen. Ten slotte wordt immunotherapie toegepast om mensen te desensibiliseren die allergisch zijn voor bijvoorbeeld inhalatie-allergenen of insectengif.

Verwijzen via ZorgDomein
Binnen de polikliniek Allergologie werken de disciplines interne geneeskunde, KNO, longgeneeskunde dermatologie en gespecialiseerde allergie-diëtisten nauw samen. Voor onderzoek en behandeling op de polikliniek Allergologie is een verwijzing nodig van huisarts of medisch specialist. U kunt uw patiënten verwijzen via ZorgDomein/allergologie.

Bereikbaarheid
De polikliniek Allergologie op de Interne Geneeskunde op locatie Blaricum is vooralsnog geopend op vrijdagmiddag en is te bereiken via 088 753 11 50. Wilt u overleggen met Laila Gamadia, internist-allergoloog? Haar rechtstreekse nummer is 088 753 37 53.


TERGOOI

Influenzavirus? Binnen 20 minuten duidelijk met sneltest

Is het griep, of is er iets anders aan de hand? Die vraag speelt tijdens een griepepidemie vaak op de Spoedeisende Hulp (SEH). Een sneltest bepaalt nu binnen 20 minuten of een patiënt op de SEH een griepvirus bij zich draagt. Sinds begin december 2018 zijn al meer dan 150 sneltesten uitgevoerd. Hiervan bleek in 42 gevallen sprake van griep.

Het neusuitstrijkje gaat van de SEH direct naar het laboratorium (CBSL). Met nieuwe apparatuur is daar nu razendsnel duidelijk of sprake is van een griepvirus. Ook ’s avonds en in het weekend. Vroeger duurde dit zeker een dag.

Enorme hulp
‘Patiënten die we opnamen met mogelijk griep, kwamen altijd op een kamer alleen, zodat ze geen andere patiënten besmetten’, vertelt afdelingsmanager Marian Schoonhoven. ‘Hierdoor hadden we vorig jaar met de griepepidemie een beddentekort. Nu weten we direct of iemand griep heeft en isolateverpleging nodig is. Sinds we de sneltest gebruiken, hebben we al voor meer dan honderd patiënten geen aparte bedden hoeven vrij te maken en geen isolatieverpleging hoeven in te stellen, omdat direct duidelijk was dat de ziekteverschijnselen niet veroorzaakt werden door griep. Als veel patiënten hetzelfde griepvirus hebben, richten we aparte kamers in. Soms kunnen mensen thuis uitzieken en hoeven ze niet opgenomen te worden. Deze sneltest gaat ons enorm helpen om patiënten die we verdenken van griep, beter en sneller te behandelen.’


TERGOOI

Bijziendheid bij kinderen

Kinderen in de groei kunnen beter niet urenlang aan één stuk naar een tablet of smartphone kijken. Dat kan bijziendheid veroorzaken. Deze bijziendheid kan ook optreden als een kind urenlang in een boek kijkt zonder te pauzeren. Orthoptisten en optometristen in Tergooi zijn een initiatief gestart om toename van bijziendheid tegen te gaan.

Bijziendheid (myopie of ‘min bril’) is niet slecht of gevaarlijk, maar hoge bijziendheid – min 6 of meer – kan leiden tot lens- of netvliesafwijkingen. De orthoptisten en optometristen geven leefstijladviezen. Bijvoorbeeld dat het voor deze kinderen goed is minimaal twee uur per dag buiten te zijn en pauzes in te lassen na dichtbij kijken. Sinds een jaar is in Tergooi ook een speciale behandeling gestart als hoge bijziendheid dreigt. Dan worden oogdruppels of speciale contactlenzen voorgeschreven.

Vragen
Heeft u vragen over de nieuwe aanpak van bijziendheid in Tergooi? Neem dan contact op met de poli Oogheelkunde van Tergooi, telefoon 088 753 12 60.


TERGOOI/GHO-GO ea

Samenwerkingsverband Gooi en Vechtstreek ontvangt de TaalHeldenPrijs 2018

Het Samenwerkingsverband Gooi en Vechtstreek waarin huisartsenorganisatie GHO-GO, apothekersorganisatie SAGO, GGD en Tergooi verenigd zijn, heeft de nationale TaalHeldenprijs in de categorie Bruggenbouwer gewonnen. Zo heeft deze samenwerking geleid tot het instellen van een Taalpunt in Tergooi. Vrijwilligers helpen hier mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

TaalHelden zijn mensen of organisaties die een unieke bijdrage leveren aan een geletterd Nederland. De prijs werd uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.
Lees meer


TERGOOI

Nieuwe apparatuur in gebruik op KCHL

Het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCHL) van Tergooi werkt sinds dinsdag 12 februari 2019 met nieuwe apparatuur voor de uitvoering van een groot deel van de basisdiagnostiek. Het gaat daarbij om het (immuno)chemische bepalingenpakket (van de diverse mineralen, hormonen tot en met tumormarkers).

Vorige week heeft u van het KCHL een nieuwsbrief ontvangen met daarin een toelichting op relevante wijzigingen en hoe dit sinds 12 februari in de rapportages van laboratoriumuitslagen zichtbaar wordt. Een overzicht van laboratoriumtesten met de wijzigingen vindt u ook op de pagina van het KCHL van de website van Tergooi.

Contact bij vragen
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de dienstdoende laboratoriumspecialist klinische chemie. Deze is bereikbaar op T 088 753 56 58 of via het algemene KCHL-telefoonnummer 088 753 11 70.


TERGOOI

Veranderingen parkeerterrein Tergooi Hilversum

Het parkeerterrein op locatie Hilversum is aangepast. Reden voor de aanpassingen is een nieuw parkeersysteem, borden geven aan op welk terrein nog vrije plaatsen beschikbaar zijn.

De inrit en de slagboom zijn verplaatst. Parkeerterrein P1 is alleen nog bereikbaar vanaf de Laan van Tergooi (de rondweg om het ziekenhuis). Vanaf 12 februari gelden nieuwe parkeertarieven op het terrein en kunnen patiënten en bezoekers uitrijden met een uitrijkaartje in plaats van met munten.

Actuele informatie over bereikbaarheid en parkeren vindt u op de website van Tergooi.


TERGOOI

Evelien van der Meij volgt fellowship orthopedie

Evelien van der Meij volgt dit jaar in het Schouder- en Elleboogcentrum in Tergooi een fellowship upper extremity. Via deze aanvullende opleiding specialiseert ze zich in de pathologie van de schouder, elleboog, hand en pols.

Evelien van der Meij startte met de opleiding laboratoriumtechniek aan het ROC in Leiden. Daarna deed ze dezelfde opleiding op hbo-niveau. Geconfronteerd met allerlei uitslagen kreeg ze interesse in de ziektebeelden die erachter zaten. Ze besloot geneeskunde te gaan studeren aan de Universiteit in Leiden. Daarna specialiseerde ze in de regio Groningen tot orthopeed. Vervolgens volgde ze een fellowship knie in het Martini ziekenhuis in Groningen. Toen ze de kans kreeg ook een fellowship te volgen in Tergooi voor de bovenste extremiteit, greep ze deze met beide handen aan.

Bereikbaar
Evelien van der Meij werkt als orthopeed in Tergooi, en dan met name op het Schouder- en Elleboogcentrum, op locatie Hilversum op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag en is hier te bereiken via T 3014, of E evandermeij@tergooi.nl.


TERGOOI/ZORGDOMEIN

Patiënten verwijzen naar reumatologie weer mogelijk

Vanwege beperkte capaciteit op de afdeling Reumatologie kon u sinds oktober 2018 alleen spoedpatiënten doorverwijzen naar de poli Reumatologie. Deze beperking is opgeheven: u kunt nu al uw nieuwe patiënten weer doorverwijzen.


ZORGDOMEIN

Nieuws vanuit ZorgDomein

Vanaf 14 februari nieuw startscherm
Al enige tijd maakt een deel van de verwijzers gebruik van het nieuwe startscherm. Vanaf 14 februari is dit scherm beschikbaar voor alle verwijzers. Het nieuwe modernere en gebruiksvriendelijke startscherm biedt u als gebruiker een beter overzicht in alle functionaliteiten en het groeiende aantal aanbieders en zorgproducten.

Wat krijgt u als verwijzer te zien?
Als u ZorgDomein opent, komt u automatisch terecht op het nieuwe startscherm. Daar verschijnt eenmalig een beknopte uitleg over waarom wij dit nieuwe startscherm introduceren. Ook leest u dan dat we graag feedback ontvangen en dat u tot medio 2019 nog kunt terugschakelen naar de oude omgeving.
Lees meer