Nieuws

07 apr. 2021

Verkorte Geheugenpoli neurologie

Half april start er een nieuwe lijn binnen de geheugenpoli van Tergooi: verkorte Geheugenpoli neurologie. Dit is in eerste instantie als pilot binnen Zorg Dichterbij. 

Er zijn dan drie ‘straatjes’ waarbinnen een patiënt met verdenking op cognitieve achteruitgang kan worden onderzocht:

  • De reguliere geheugenpoli, waarbij de patiënt door zowel neuroloog als geriater wordt gezien met de ene week de geriater en de andere week de neuroloog als hoofdbehandelaar.
  • De verkorte geheugenpoli geriatrie, voor oudere patiënten (vanaf 80) met een hoge verdenking op dementie. Hoofdbehandelaar is de geriater; de neuroloog is niet betrokken. 
  • De verkorte geheugenpoli neurologie, voor jongere patiënten (tot 75) met een lage verdenking op dementie. Hoofdbehandelaar is de neuroloog; de geriater is niet betrokken. 

 
De verkorte Geheugenpoli neurologie is bedoeld voor de jongere patiënten (tot ongeveer 75 jaar) die o.b.v. triage door huisarts lage verdenking op dementie hebben. De belangrijkste verschillen met de reguliere geheugenpoli is dat het neuropsychologisch onderzoek wordt aangepast. Patiënten ondergaan een MRI in plaats van een CT-scan en zij worden alleen door de neuroloog gezien. 

Eén verwijsformulier 

In Zorgdomein is nu één verwijsformulier voor álle patiënten die u vanwege geheugenproblematiek naar de geheugenpoli wilt verwijzen. Nieuw in dit formulier is het verzoek om ook de MMSE-score door te geven. Wekelijks worden alle verwijzingen getrieerd door een neuroloog en geriater en verwezen naar één van de drie geheugenstraten.