Nieuws

16 mrt. 2021

Use case ‘hechtingen verwijderen’ in eerste lijn van start

Patiënten met een gebroken pols, enkel of elleboog komen normaal gesproken twee weken na de operatie terug in het ziekenhuis om de hechtingen eruit te laten halen. Maar de beoordeling van de wond bij deze patiënten kan ook goed binnen de eerste lijn plaatsvinden.

Anders gezegd, de patiënt hoeft hiervoor eigenlijk niet naar het ziekenhuis te komen. De triage verschuift hiermee naar de huisartsen. Als de huisarts het niet vertrouwt of de wond toch niet goed genoeg vindt helen, kan de patiënt alsnog naar het ziekenhuis worden doorverwezen. Op die manier krijgt de patiënt zorg dichterbij huis.

Al tijdens het eerste deel van de onderzoeksfase zijn we op zoek gegaan naar een huisarts die met ons mee wilde denken hoe we het nieuwe protocol het beste konden opstellen. Marije Soeters van Huisartsen Hoflaan heeft zich toen bij ons aangesloten. Marije: “Huisartsen verwijderen al voor meerdere specialismen de hechtingen. Patiënten vinden het erg prettig als dit vlak bij huis kan. Ook voor deze groep patiënten kunnen we dit goed doen.”

In het tweede deel van de onderzoeksfase werken we samen uit hoe de vier maanden durende pilot wordt ingevuld.