Nieuws

03 mrt. 2022

Oncologische nazorg in de eerste lijn

Oncologische nazorg en nacontrole worden de komende jaren een belangrijker en groter thema in de 1e lijn. Het aantal patiënten dat de diagnose kanker krijgt en overleeft neemt toe. Daarnaast verschuift de oncologische nacontrole steeds meer van de 2e naar de 1e lijn. Veel partijen zijn bezig om dit thema onder de aandacht te brengen, zowel landelijk als regionaal, en zo ook willen wij dit doen voor het Gooi en omstreken.

De gevolgen van kanker en kankerbehandeling zijn groot. Patiënten kunnen onder andere klachten ervaren zoals ernstige vermoeidheid, bewegingsbeperkingen, depressie, pijn, angst en moeite met het sociaal functioneren. Nazorg is dus in het geval van de oncologische zorg zeer breed en in feite iets waarbij meerdere disciplines betrokken kunnen zijn, zoals de huisarts, fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut en psycholoog.

 

De vindbaarheid en samenhang van de disciplines is vaak lastig voor de patiënt. Vanuit de tweede lijn wordt vaak gericht verwezen en samengewerkt, zoals ook met de fysiotherapeuten in het Gooi via de FVGO. Maar hoe vindt de patiënt zelf dichtbij huis de juiste hulpverlener voor zijn of haar klachten? Hoe werkt dat als de patiënt bij de huisarts komt?

 

Wij denken dat hier in het Gooi een grote slag te slaan is. Graag gaan wij met enkele betrokken disciplines in gesprek op 12 april 2022. De huisartsen, oncologen, verpleegkundig specialisten, oncologie verpleegkundigen en fysiotherapeuten om een eerste aanzet te maken. Om het thema deze avond niet te breed te maken zoomen we eerst in op de impact van fysieke activiteit bij de oncologische (na)behandeling. Onze ambitie is echter groter. Hoe mooi zou het idee zijn in het korte filmpje op deze website voor onze regio: www.wegwijzerbijkanker.nl?
 

Huisartsen zijn onmisbaar om de avond en het vervolg hierop te laten slagen. Wij hopen velen van jullie te mogen ontvangen voor dit belangrijke gespreksonderwerp. Klik hier om u aan te melden via de RHOGO. Deze avond is geaccrediteerd voor 2 uur.