Nieuws

29 sep. 2016

Nieuwsbrief september 2016

Vernieuwde werkafspraken


Momenteel zijn we druk met het actualiseren van veelal wat oudere werkafspraken. Uiteraard spelen vernieuwde richtlijnen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast maken we een mailrondje langs de diverse betrokkenen om te kijken of er vanuit de eerste en/of tweede lijn nog input tot aanpassing is. In deze rubriek zullen naast nieuwe werkafspraken ook geactualiseerde oude afspraken aanstippen.

De eerste oude afspraak die vrijwel ongewijzigd is vastgesteld is het maken van een ECG. Nadrukkelijk wordt gevraagd geen acute of instabiele patiënten hiervoor in te sturen! Verder blijft het onveranderd mogelijk om bij de poli cardiologie een ECG te laten maken en beoordelen.

Een nieuwe werkafspraak is die van het IBD (Inflammatoire Bowel Disease). In Tergooi is de laatste tijd vaart gemaakt met de ontwikkeling van zorgpaden. Vanuit het MCC haken wij daar mogelijk op aan door het maken van een werkafspraak die aanhaakt aan het gemaakte zorgpad.

De werkafspraak IBD is daar het eerste voorbeeld van een werkafspraak gekoppeld aan een zorgpad. Op zich spreekt de werkafspraak voor zich. Nieuw is de mogelijkheid om in de diagnostische fase een bepaling te doen van het calprotectine in de faeces om inflammatie aan te tonen.

Kijk voor de volledige werkafspraken op onze website of in de MCC app.

Praktisch Overleg 2 november (aansluitend informatiesessie over implementatie EPD)


Op woensdag 2 november is het volgende Praktisch Overleg. Tijdens dit overleg worden zaken rond de samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten besproken. Aanwezig zijn afgevaardigden van de hagro’s en de medische staf. Ook andere geïnteresseerde huisartsen van de GHO-GO zijn van harte welkom. Binnenkort ontvangt u de agenda via mail. Graag ontvangen wij  vanuit de huisartsen input  voor  de agenda. Dit kan via de “brievenbus Praktisch Overleg” op onze website www.mcctergooi.nl.

Het Praktisch Overleg staat gepland dit keer gepland van 17.00 – 19.00 in de Gehoorzaal in Blaricum. Het eerste uur zal regulier Praktisch Overleg plaatsvinden. Aansluitend wordt u vanaf 18.00u geïnformeerd over de gevolgen van de implementatie van het EPD binnen Tergooi voor u als huisarts. Ook wordt alvast een doorkijkje gegeven naar de doorontwikkeling van EPD en het zorgverlenersportaal in 2017. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Kortom, een Praktisch Overleg dat u niet wilt missen.

Voor een eenvoudige broodmaaltijd wordt gezorgd. Wilt u in verband met de catering doorgeven of u aanwezig bent? U kunt dit mailen naar: reikema@tergooi.nl

Invoering Elektronisch Patiëntendossier Tergooi


Tergooi neemt op 9 december 2016 het volledige basissysteem van HiX in gebruik, het geïntegreerde ziekenhuisinformatiesysteem en elektronisch patiëntendossier (ZIS/EPD) van ChipSoft. Op dit moment zijn zo’n zeventig interne werkgroepen bezig met de zogenoemde reviews. Tijdens deze sessies doorlopen de werkgroepen samen met de ChipSoftconsultants de inrichting van HiX om ervoor te zorgen dat de standaardcontentoplossingen, die zich in andere ziekenhuizen al hebben bewezen, tot in detail op de werksituatie van Tergooi wordt afgestemd.

Hoewel het patiëntenportaal en het zorgportaal in de eerste fase van de ingebruikname van HiX nog niet worden gebruikt, verandert er wel het een en ander voor de huisartsen. Zo worden vanaf de livegang geen ponsplaatjes meer uitgegeven. Dat heeft consequenties voor de huisartsaanvragen op de externe bloedafnameposten en de verpleeghuizen. Als deze via Zorgdomein worden ingevuld, staat alle patiëntinformatie er netjes in, maar aanvragen op papier moeten vanaf 9 december volledig worden ingevuld. Dit kan handgeschreven of met een sticker waarop alle patiëntgegevens staan. Rondom de livegang zullen bepaalde zaken anders lopen dan u gewend bent. Vanzelfsprekend informeren wij u ruim voor 9 december over alle zaken die voor u gaan veranderen en over de gang van zaken tijdens de livegang. In de volgende Interactie volgt hierover meer informatie.

Obductieverslagen


Recent hebben zich twee incidenten voorgedaan, waarbij misverstanden zijn ontstaan na/door het direct naar de huisarts sturen van obductieverslagen. Daarom is voorlopig besloten dat dergelijke verslagen niet naar de huisarts gaan, voordat de hoofdbehandelaar de mogelijkheid heeft gekregen om één en ander met nabestaanden te bespreken.

Tergooi is druk doende de hele procedure rond obducties wat duidelijker vast te leggen en jullie input is daarbij, als altijd, zeer welkom.

Meer informatie: www.knmg.nl/advies-richtlijnen/praktijkdilemmas/praktijkdilemma/mogen-nabestaanden-het-obductieverslag-inzien.htm

Nieuwsbrief


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u afmelden via de link onder aan de nieuwsbrief.

Wanneer u opmerkingen of suggesties hebt over de nieuwsbrief, laat het ons dan weten via info@mcctergooi.nl


Kijk ook eens op de Regio Agenda Gooi en Vechtstreek.