Nieuws

09 nov. 2016

Nieuwsbrief november 2016

Vernieuwde werkafspraken


Vaginale Echo:
De werkafspraak zoals in januari 2013 is opgesteld voldoet nog steeds prima.

Regelmatig sturen huisartsen vrouwen naar de gynaecologische poli voor een vaginale echo. Het valt de gynaecologen op dat er niet altijd scherp naar de verwijsvoorwaarden wordt gekeken. Regelmatig worden er vrouwen gestuurd voor problemen buiten het vastgestelde indicatiegebied.

De gynaecologen willen deze service aan de huisartsen graag in stand houden maar vragen om uitsluitend te verwijzen voor het indicatiegebied

  • postmenopauzaal bloedverlies
  • moeilijk te beoordelen vaginaal toucher
  • moeilijk te beoordelen IUD

Voor alle andere problematiek is een beoordeling door de gynaecoloog vooraf noodzakelijk en dus moet de patiënte verwezen worden.

Verdenking ongecompliceerd urinesteenlijden:
Deze werkafspraak uit 2010 is recent opnieuw vastgesteld. Na de publicatie van de nieuwe standaard in juli 2016 bleek de inhoud van de werkafspraak onverkort te kunnen blijven staan en deze is dus zonder wijzigingen opnieuw vastgesteld.

Helicobacter:
De werkafspraak Helicobacter bepaling in de uitademingslucht uit 2011 is geupdate. Vooral de instucties vooraf aan de patiënt zijn van belang om de test conclusief te kunnen laten zijn. Tevens is de link naar de patiëntenfolder erin opgenomen en een link naar de site van het CBSL waar informatie te vinden is over de eerste en tweede keus behandeling bij een positieve uitslag.

Ambulante 24-uurs bloeddrukmeting:
In overleg met de werkgroep die in het verleden deze werkafspraak heeft opgesteld is besloten deze nog even te laten staan, echter met de aanvulling dat de kosten van het maken van een 24-uurs meting in de Tergooi ten laste kunnen komen van het eigen risico van de patiënt kunnen komen.

Kijk voor de volledige werkafspraken op onze website of in de MCC app.

.

Gooische ArtsenRally


Afgelopen zaterdag werd onder mooie weercondities voor de Gooische ArtsenRally gereden. Deze rally wordt georganiseerd door het Medisch Coördinerend Centrum in samenwerking met Tergooi. Deelnemen kon zowel met een ‘moderne’ auto als met een ‘oldtimer’.

Na ontvangst en kennismaking bij ‘De Blommenhoeve’ in Eemnes maakten zo’n 40 enthousiaste rallyrijders, vaak in bijzondere auto’s, een mooie tocht door het Gooi en de Vechtstreek. Op slinkse wijze probeerden deelnemers elkaar soms de verkeerde weg op te wijzen, maar wie zich hield aan de beschrijving kwam uit bij de ‘Leilinden’ in Soest voor een theepauze. Vandaar ging het via bijzondere wegen en weggetjes naar de ‘Haven van Huizen’ alwaar met elkaar de dag onder het genot van een heerlijk buffet werd afgesloten. Nieuwe contacten werden gelegd, oude contacten werden aangehaald. Al met al was het een geslaagde dag!

Wilt u nagenieten? Hier vindt u de foto’s (wachtwoord: tergooirally)

Tijdens de ArtsenRally is ingezameld voor Zorgboerderij ’s Werckpaert in Blaricum. Met dank aan deelnemers en introducees hebben wij een cheque ter waarde van € 500,- kunnen overhandigen. De cheque is vol enthousiasme door alle hulpboeren gezamenlijk in ontvangst genomen. Het is ze van harte gegund en we weten zeker dat het goed besteed wordt.

          

Praktisch overleg 2 november


Tijdens het laatste Praktisch Overleg zijn een aantal zaken aan de orde geweest waarvan het goed is dit middels deze nieuwsbrief te communiceren.

  • Tergooi heeft een code beleid met betrekking tot reanimeren. Het voorstel is om te komen tot een Transmuraal codebeleid waarbij huisartsen en specialisten samen kunnen komen tot een code en registratie afspraak. Namens de huisartsen heeft Helen Brooks zich beschikbaar gesteld om daar mee aan de slag te gaan. Wij zoeken nog een collega huisarts die dit samen met Helen wil oppakken. Belangstellenden graag reageren naar Helen of naar info@mcctergooi.nl.
  • Er is veel behoefte aan een werkafspraak osteoporose. Dit zou een coproductie moeten worden van huisartsen, internist-endocrinoloog, orthopaed, reumatoloog, chirurg en radioloog. De werkafspraak DEXA en osteoporose zal in deze nieuwe werkafspraak verweven moeten worden. Voor het participeren in een werkgroep die we hiervoor gaan opzetten zoeken wij twee geïnteresseerde huisartsen. Indien u belangstelling heeft zien wij uw reactie graag tegemoet op info@mcctergooi.nl.
  • Op verzoek van het CBSL wordt er aan de huisartsen gevraagd om bij hun aanvragen de klinische informatie van de patiënt te vermelden. Dit is voor de Medische Microbiologen van belang bij het interpreteren van de uitslag.De datum voor de Meet&Greet 2017 is bekend.
  • Op donderdag 20 april is de Meet&Greet in…… en dat is nog een verrassing. Hou de datum vrij, noteer hem in uw agenda. Het is weer een hele mooie locatie met een roemrijk verleden!
  • Tenslotte moet het MCC Tergooi op zoek naar een nieuwe Medisch Coördinator. Nol Bollongino heeft aangegeven dat hij per 1 januari het stokje wil overdragen. Het bestuur van de Gho-Go is op zoek naar een opvolger. In de nieuwsbrief van de Gho-Go vindt u daarover uitgebreide informatie.
  • Op 9 december stapt Tergooi over op HiX, het Electronisch Patiëntendossier van Chipsoft. Florien Zuiderwijk heeft in haar rol van programmamanager een presentatie gegeven over de implementatie. Meer informatie over de gevolgen van de implementatie vindt u in de interactie van oktober. De komende weken zal de interactie ook gebruikt worden om u te informeren over de laatste ontwikkelingen.

Het volgende Praktisch Overleg vindt plaats op woensdag 17 mei 2017 van 17.00 – 18.00 in de Gehoorzaal in Blaricum.

Vertrek Marianne Pupping


Marianne Pupping laat weten dat zij per 1 januari 2017 niet alleen haar praktijk beëindigd, maar ook haar bestuurstaken neerlegt. Namens het MCC willen wij haar hartelijk bedanken voor haar inzet en betrokkenheid. Haar afscheidsbrief vindt u hier.

Nieuwsbrief


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u afmelden via de link onder aan de nieuwsbrief.

Wanneer u opmerkingen of suggesties hebt over de nieuwsbrief, laat het ons dan weten via info@mcctergooi.nl


Kijk ook eens op de Regio Agenda Gooi en Vechtstreek.