Nieuws

21 sep. 2018

Nieuwsbrief MCC Gooi en Vechtstreek september 2018

Download de pdf.

Nieuwsbrieven MCC Gooi en Vechtstreek en Interactie in één nieuwsbrief


Om u zo efficiënt mogelijk van nieuws te voorzien, integreren we als proef de Interactie, de nieuwsbrief die Tergooi elke maand naar huisartsen stuurt, in de nieuwsbrief van MCC Gooi en Vechtstreek. U ontvangt dus minder nieuwsbrieven in de mailbox en krijgt belangrijk nieuws minder versnipperd aangeboden. Na een half jaar evalueren we of deze nieuwe opzet bevalt.

De opmaak blijft die van de huidige MCC Nieuwsbrief, bij alle nieuwsartikelen geven we duidelijk aan wie de afzender is, bijvoorbeeld MCC Gooi en Vechtstreek, GHO-GO, ZorgDomein of Tergooi. De gecombineerde nieuwsbrief verschijnt eenmaal per maand. Heeft u opmerkingen? Stuur deze dan naar Ben de Graaf, E bdegraaf@tergooi.nl.

MCC TERGOOI

Aankondiging planning DTO 2019


Bent u voorzitter van uw hagro? Of bent u de huisarts/EKC-er die de diagnostische toetsoverleggen (DTO’s) binnen uw hagro regelt? Dan heeft u onlangs een overzicht ontvangen van DTO’s die door uw hagro zijn gevolgd. U kunt weer aangeven welke drie DTO’s u in 2019 wilt volgen.

Het ontwikkelen en organiseren van diagnostische toetsoverleggen is al jaren een speerpunt van het MCC. DTO’s zijn een goede mogelijkheid om de werkafspraken en de samenwerking tussen huisartsen en Tergooi te verbeteren. Veel huisartsen en specialisten hebben al aan een DTO meegedaan. Voor huisartsen wordt het DTO geaccrediteerd. Medisch specialisten kunnen door het geven van een DTO kennis uitwisselen en de samenwerking tussen vakgroep en huisartsen verstevigen.

Alle hagro’s kunnen de komende periode weer DTO’s plannen voor volgend jaar. U kunt de DTO’s in-plannen vanaf 1 februari 2019. We raden u aan dit tijdig te doen. Zodra de DTO-planning voor 2019 is afgerond, brengen we u in contact met de specialist die het DTO gaat geven. U ontvangt de informatie die u nodig hebt en kunt de inhoud van de bijeenkomst dan verder met elkaar afstemmen en voorbereiden.

Bent u medisch specialist en betrokken bij de DTO’s die uw vakgroep verzorgt?
U ontvangt uiterlijk in de week van 15 oktober een overzicht van de geplande DTO’s voor uw vakgroep (inclusief de datum). Tot 16 november kunt u doorgeven welke specialist van uw vakgroep het DTO gaat verzorgen. Deze specialist brengen we dan in contact met de contactpersoon van de hagro om het DTO verder af te stemmen en voor te bereiden.

MCC TERGOOI

Verbeteren proces verslaglegging


Er kwamen de laatste tijd signalen binnen dat specialisten brieven vanuit Tergooi te laat naar huisartsen sturen. De afdeling kwaliteit heeft deze signalen opgepakt en bij de medische staf onder de aandacht gebracht.

In het elektronisch patiëntendossier bleken inderdaad brieven te zitten die al verstuurd hadden moeten zijn. Per afdeling kijken we nu hoe we het proces van de verslaglegging kunnen verbeteren. De afdeling Kwaliteit gaat dit monitoren.

Daarom het volgende verzoek: als een brief te laat binnenkomt of de inhoud niet helder is geformuleerd is, vragen we u hierover met concrete gegevens een TIM (transmuraal incident melden) te doen. Dit kunt u doen via het TIM-formulier op de website van MCC Gooi en Vechtstreek.

MCC TERGOOI

Publicatie: Therapietrouw DOAC’s groter dan verwacht


De regionale Apothekersvereniging SAGO heeft gedurende zeven maanden de therapietrouw van DOAC-gebruikers gevolgd. De uitkomsten laten zien dat het gemiddelde therapietrouwpercentage bij DOAC-gebruikers bijna 100 procent is. Door goede (preventieve) zorg te leveren kunnen apothekers de therapietrouw positief beïnvloeden.

Vijf apotheken uit de regio namen deel aan het project, nieuwe en bestaande DOAC-gebruikers deden mee. De bedoeling was de therapietrouw in kaart te brengen en te bevorderen. Therapieontrouwe DOAC-gebruikers werden via de module Therapieontrouw van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) gedetecteerd. Als de patiënt door de apotheker daarna werkelijk als therapieontrouw werd bestempeld, werd eventueel in samenspraak met de huisarts of specialist een interventie uitgevoerd om de therapietrouw te bevorderen. Nieuwe gebruikers werden tijdens eerste uitgiftegesprek gewezen op het belang van therapietrouw.

Bij de start telde het project 1009 DOAC-gebruikers. Daarvan waren 165 mensen mogelijk therapieontrouw, maar na nader onderzoek door de apotheker bleek dit aantal teruggebracht tot slechts tien therapieontrouwe patiënten. Na een of twee interventies werden van deze tien mensen acht patiënten weer therapietrouw.

Van de 187 nieuwe DOAC-gebruikers werd na het benadrukken van therapietrouw tijdens het uitgiftegesprek slechts één patiënt therapieontrouw. Maar ook deze patiënt is na interventies van de apotheker DOAC zoals voorgeschreven gaan gebruiken.

Het volledige artikel van Marilou Tromp, werkzaam in apotheek Ballintijn in Weesp en Jolande Koller, werkzaam in apotheek Koning & Mooy, is te lezen in het Pharmaceutisch Weekblad.

MCC TERGOOI

Thema-artsen gezocht


Er worden huisartsen gezocht voor het maken van werkafspraken en vertegenwoordiging in regionale zorgnetwerken. Iets voor u?

Werkafspraken

  • Cardiologie, i.s.m. C. Saraber, cardioloog
  • Allergologie, i.s.m. L. Gamadia, internist-nefroloog
  • Galblaaspoliep, i.s.m. P. Huisman, radioloog
  • Herziening werkafspraken Interne geneeskunde
  • Urologie
  • Klankbordgroep laboratoriumdiagnostiek , i.s.m. A. Greuter, klinisch chemicus

Regionale zorgnetwerken 

  • Antibiotica-resistentie, i.s.m. M. Diemel , huisarts (marja.diemel@gmail.com)

Interesse? Stuur dan een mail naar Marianne Pupping, huisarts en coördinator MCC Gooi en Vechtstreek, E m.pupping@mccgooienvechtstreek.nl.

TERGOOI

Wijzigingen huisartsenpraktijk doorgeven?


Wilt u wijzigingen in uw praktijk doorgeven, bijvoorbeeld een andere huisarts binnen de praktijk, een andere praktijknaam, een adreswijziging of ander telefoonnummer? Of heeft u een verkeerd EDIFACT-bericht ontvangen? Zorgt u er ten eerste voor dat uw gegevens goed staan genoteerd bij Vektis. Aanpassen van uw gegevens in Vektis duurt ongeveer drie weken.

Daarnaast is het noodzakelijk dat u uw wijzigingen doorgeeft aan Tergooi. Het ziekenhuisinformatiesysteem (HIX) van Tergooi haalt uw gewijzigde gegevens weliswaar uit Vektis, maar hier kan langere tijd overheen gaan. Geef uw wijzigingen door via dit mailadres: functioneelbeheeropnameenpatientenregistratie@tergooi.nl. Wij verwerken dan uw gegevens. U vindt deze informatie ook op onze website www.tergooi.nl/verwijzers.

TERGOOI

Tergooi heeft een nieuwe website


De nieuwe website van Tergooi is gemakkelijk te gebruiken op mobiele telefoons en tablets. Ook wordt de informatie op onze website nu beter gevonden door Google en andere zoekmachines.

Alle pagina’s hebben bijvoorbeeld een duidelijke en betekenisvolle link gekregen, in plaats van een link met een aantal nummers erin.

Afdelingspagina

De structuur van de nieuwe website is ook aangepast. De stappen die patiënten en bezoekers in het ziekenhuis doorlopen, staan in deze structuur centraal. Iedere afdeling heeft een uitgebreide afdelingspagina,met daarop belangrijke informatie voor patiënten en bezoekers, zoals contactgegevens, openingstijden, welke artsen er werken en welke behandelingen ze uitvoeren. Verwijzers kunnen via het hoofdmenu op de pagina’s komen die voor hen relevant zijn. Ook de zoekfunctie is verbeterd.

Heeft u opmerkingen of suggesties voor de website? Stuur een mail naar: webredactie@tergooi.nl.

TERGOOI

Patiëntenvereniging beloont Tergooi ook dit jaar voor vaat- en spataderzorg


Harteraad, de patiëntenvereniging voor mensen met een hart- of vaatziekte en hun naasten, heeft Tergooi ook dit jaar twee keurmerken toegekend: het vaatkeurmerk en spataderkeurmerk. Tergooi voldoet net als voorgaande jaren aan de kwaliteitscriteria die worden gesteld aan goede vaat- en spataderzorg.

Mensen met een verstoorde bloedsomloop door hart- en vaatklachten kunnen terecht in Tergooi voor onderzoek, diagnose en behandeling door een van onze vaatspecialisten.

Wie klachten heeft als gevolg van spataderen kan terecht in het Spatadercentrum van Tergooi. In ons centrum werken vaatchirurgen, een physician assistant vaatchirurgie en dermatologen intensief samen. Spataderen komen heel veel voor in de Nederlandse bevolking

Strenge criteria
De criteria voor het Vaatkeurmerk en Spataderkeurmerk zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met vaatchirurgen, interventieradiologen, vasculair internisten en vaatverpleegkundigen.
De medisch specialisten, verpleegkundigen en andere medewerkers die in Tergooi betrokken zijn bij vaat- en spataderzorg zijn blij met de hernieuwde erkenning van de Harteraad. Vaatchirurg Evert Jan Hollander: ‘Tergooi heeft innovatieve en minimaal invasieve vaatzorg nog steeds hoog in het vaandel staan. We zijn continu bezig om de nieuwe mogelijkheden in ons vakgebied in de praktijk te brengen, zodat de patiënten in onze regio kunnen blijven rekenen op hoogwaardige en moderne vaatzorg, dicht bij huis.’

Online bekijken
Sinds 13 september 2018 kun je de geactualiseerde gegevens van alle behandelcentra bekijken op de website www.harteraad.nl/vaatkeurmerk. Behandelcentra met een vaatkeurmerk voldoen aan de alle Kwaliteitscriteria Vaatkeurmerk 2018 van de Harteraad.

TERGOOI

Innovatieve samenwerking rondom mensen in de laatste levensfase


Tergooi start namens het netwerk Palliatieve zorg Gooi en Vechtstreek een pilot met het digitale informatiesysteem Get Real Health. Dit innovatieve zorgproject moet bijdragen aan een betere samenwerking tussen de zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg van mensen in hun laatste levensfase. Een goede elektronische informatie-uitwisseling geeft de kwaliteit van deze palliatieve zorg een belangrijke impuls.

Om de afstemming en de zorg voor mensen tijdens de laatste levensfase nog verder te verbeteren start Tergooi namens het netwerk Palliatieve zorg Gooi en Vechtstreek een pilot met het digitale informatiesysteem Get Real Health.

Bij de palliatieve zorg zijn veel zorgverleners en -instellingen betrokken, van huisartsen tot wijkverpleegkundigen en van ziekenhuizen tot hospices. Het is belangrijk dat deze zorgverleners direct kunnen communiceren en tijdig over de juiste informatie beschikken. Een goede elektronische informatie-uitwisseling tussen zorgverleners onderling en tussen zorgverleners en palliatieve patiënten en hun mantelzorgers ondersteunt dit. Op dit moment bestaat er nog geen digitaal zorgcoördinatieplatform die dit faciliteert.

Programma Pallisupport
De organisaties binnen het netwerk Palliatieve Zorg Gooi en Vechtstreek zijn, met Tergooi als trekker, een samenwerking aangegaan om zo’n zorgcoördinatieplatform te testen. Dit gebeurt als onderdeel van het wetenschappelijk programma ‘Pallisupport’ van het AMC-VU.

Gekozen is voor het digitale informatiesysteem Get Real Health. In Canada, Amerika en Engeland wordt dit systeem al gebruikt als persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) voor burgers. Ook de Nederlandse overheid wil dat alle burgers in 2020 beschikken over een PGO waar alle medische gegevens overzichtelijk op één plek zijn in te zien en te beheren. De burger bepaalt zelf met wie hij deze gegevens deelt. Get Real Health zou zo’n PGO kunnen zijn. In de pilot worden daarom ook de voorwaarden voor een regio-breed gebruik van een persoonlijke gezondheidsomgeving verkend.

TERGOOI

Tijdelijk alleen spoedpatiënten verwijzen naar reumatologie


Vanaf 1 oktober is het tijdelijk niet mogelijk nieuwe patiënten aan te melden. U kunt alleen patiënten verwijzen die met spoed door een reumatoloog gezien moeten worden.

Zodra weer nieuwe patiënten gezien kunnen worden, laten we dit weten via deze nieuwsbrief.

TERGOOI

Dr. Alwine Hellingman oncologisch chirurg Mammacentrum


Dr. Alwine Hellingman werkt sinds 1 juni 2018 als oncologisch chirurg in Tergooi. Ze maakt deel uit van het borstkankerteam dat patiënten onderzoekt en behandelt in het Mammacentrum in Tergooi.

Alwine Hellingman promoveerde in 2011 aan de Universiteit in Leiden. Ze onderzocht de rol van immuuncellen bij de vorming van nieuwe bloedvaten (arteriogenese). Ze volgde haar opleiding tot oncologisch chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag en het LUMC in Leiden. Ze rondde deze opleiding af in 2017. Binnen de oncologische chirurgie heeft ze borstkanker en tumoren van de huid en weke delen als aandachtsgebied. Ze volgde hiervoor in het Antoni van Leeuwenhoek een fellow opleiding.

In de aanloop naar de sollicitatierondes voor een nieuwe chirurg liep ze een dag mee in de kliniek. Ze raakte toen snel overtuigd van de deskundigheid, betrokkenheid en het enthousiasme van het mammateam. Een team dat de beste zorg wil leveren en openstaat voor innovaties en ontwikkelingen in de we-tenschap. Reden voor haar om voor Tergooi te kiezen.

Bereikbaarheid
Alwine Hellingman werkt op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag in Tergooi locatie Hilversum en is te bereiken via T 088 753 32 31 en E ahellingman@tergooi.nl.

GHO-GO

Centrum Seksueel Geweld Flevoland & Gooi en Vechtstreek


Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is opgezet ter verbetering van de hulpverlening voor slachtoffers van seksueel geweld.

Het CSG biedt geïntegreerde, multidisciplinaire hulp aan slachtoffers van acuut seksueel geweld. Binnen het centrum bieden medische, psychologische en forensische disciplines samen zorg en onderzoek. Ieder slachtoffer krijgt een casemanager toegewezen, die de zorg coördineert.
Lees meer…

GHO-GO

Publiekscampagne kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling


In het najaar start in onze regio een publiekscampagne rondom kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling.

Elsbeth Willems, aandachtsfunctionaris kindermishandeling, vertelt u graag meer over deze campagne en de planning.
Lees meer…

ZORGDOMEIN

Nieuws uit ZorgDomein


Selecteren van de juiste patiënt
Het is natuurlijk de bedoeling dat de verwijsbrief van een patient in het juiste elektronisch patiëntendossier komt. Om de informatieoverdracht zo veilig mogelijk te laten verlopen, vragen we u erop te letten dat u tijdens het verwijsproces de juiste patiënt selecteert. Let bijvoorbeeld op meerlingen en patiënten met dezelfde naam en geboortedatum. In dat laatste geval zal de vermeldde postcode wellicht anders zijn. Wordt de juiste patiënt niet aangeboden in het ZIS van Tergooi (stap 1), kies dan voor de optie ‘Verwijs nieuwe patiënt’ (stap 2).

Meesturen van bijlagen
Bij een verwijzing naar Tergooi is het voor alle specialismen mogelijk een bijlage mee te sturen. Daar zijn wat betreft bestandtype en grootte wel voorwaarden aan verbonden. Deze staan vermeld in de verwijsbrief bij het kopje ‘Bijlagen’. Zorg ervoor dat de bijlage(n) de aangegeven grootte niet overschrijdt. Een te grote bijlage kan een storing in het berichtenverkeer veroorzaken. We hebben de firma ZorgDomein gevraagd de applicatie zó aan te passen dat het technisch onmogelijk wordt het verwijsproces te vervolgen bij een te grote bijlage. Zolang het systeem dit nog niet automatisch ‘afvangt’, vragen we uw alert-heid hiervoor.

E-mailen van verwijzingen
Als u een verwijzing mailt naar een patiënt, krijgt de patiënt bij het inloggen in het portaal van ZorgDomein via zijn mobiele telefoon een verificatiecode toegestuurd. Die code is nodig om het patiëntbericht en de eventuele verwijsbrief op te kunnen halen. Staat in uw HIS het juiste mobiele telefoonnummer van de patiënt genoteerd? Dit nummer wordt namelijk gebruikt om de verificatiecode naartoe te sturen. Staat het mobiele nummer van uw patiënt nog niet vermeld in uw HIS? Voeg dit dan alsnog toe. Hiermee voorkomt u dat uw patiënt een lange telefonische weg in het ziekenhuis moet afleggen om aan de juiste informatie te komen. Het is niet mogelijk een verwijzing te mailen als het mobiele telefoonnummer niet bekend is.

GHO-GO

Agenda


Kennisfestival 'Zo lang mogelijk vitaal!'
Op 11 oktober wordt het kennisfestival ‘Zo lang mogelijk vitaal’ gehouden. Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Een combinatie van interventies verkleint het valrisico. Daarbij staat het belang van een langer vitaal leven voorop. Hoe zorgen wij ervoor dat ouderen in de regio langer veilig en vitaal thuis kunnen wonen?Lees meer... 

Vooraankondiging tiende CAHAG Conferentie
Op 17 januari 2019 wordt in Hotel Theater FIGI in Zeist de tiende CAHAG Conferentie gehouden. De conferentie staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van astma en COPD en de vertaling daarvan naar de praktijk. Dit kunnen dus huisartsen en longartsen zijn, maar ook praktijk- en longverpleegkundigen, kinderlongartsen, verpleegkundig specialisten, fysiotherapeuten, diëtisten, longfunctieanalisten en onderzoekers. Het programma bestaat uit plenaire lezingen en sessies waarin onderzoekers vertellen over hun onderzoek en de betekenis hiervan voor de praktijk. Kijk voor actuele informatie op de website van de CAHAG Conferentie.