Nieuws

01 mrt. 2017

Nieuwsbrief MCC Gooi en Vechtstreek maart 2017

Marianne Pupping: nieuwe medisch coördinator


Sinds 1 januari 2017 ben ik in opdracht van GHO-GO medisch coördinator van MCC Gooi en Vechtstreek. Het MCC wordt aangestuurd door een bestuurscommissie van huisartsen en medisch specialisten. Algemeen coördinator, Talida Doedens, en ik zijn iedere maandag in het kantoor van GHO-GO in Huizen aanwezig om de activiteiten van het MCC vorm te geven. Wij werken nauw samen met Aram Greuter, relatiemanager eerste lijn en klinisch chemicus, en Trudy Koper o/g Jansen, accountmanager Zorgdomein bij Tergooi.

Wij houden ons onder meer bezig met ontwikkelen en onderhouden van werkafspraken die u vindt op de website en in onze MCC App. Ook ontwikkelen we DTO’s. De leerpunten die hieruit voortkomen willen we vermelden op onze website, zodat iedereen hier iets aan heeft. Immers, de leerpunten zijn vaak interessant voor alle huisartsen in de regio. Uw input is hierbij van groot belang!

Relatiemanagement, elkaar kennen en van elkaar leren, is speerpunt van het MCC. Daarom organiseren we in het voorjaar de Meet & Greet en in het najaar een ludieke activiteit waarbij huisartsen en specialisten elkaar buiten hun werksituatie kunnen ontmoeten.

Om eenvoudig intercollegiaal overleg mogelijk te maken en onderling informatie uit te wisselen, onderzoeken we de mogelijkheid om dit binnen (het smoelenboek van) de MCC app te faciliteren.

We worden enthousiast van het feit dat er op vele gebieden al nauw wordt samengewerkt tussen eerste en tweede lijn en dat veel huisartsen en specialisten het belang van deze samenwerking steeds beter inzien en zich daarvoor willen inzetten: bijvoorbeeld op het gebied van CVRM, kwetsbare ouderen en oncologie wordt hard gewerkt aan verbetering van zorgpaden voor onze patiënten in de regio.

Feedback uit het werkveld is voor ons belangrijk! Schroom niet om contact te leggen als u ideeën hebt over de verbetering van diagnostiekaanvragen of transmurale samenwerking in het algemeen. Ook als u vindt dat het allemaal anders moet, we horen het graag!

Marianne Pupping

Uitnodiging Meet & Greet 2017


Gastvrije zorg als bron van geluk

Niek van den Adel heeft een droom: dat we elke dag met plezier naar ons werk gaan. Elke dag een feest, omdat we weten dat juist die extra zorg en aandacht voor de patiënt, collega of bezoeker onze dag goed maakt. Niek die zelf na een motorongeluk in een rolstoel zit, vindt Joep zijn hulphond de beste dienstverlener. Niek van den Adel spreekt op de Meet & Greet op 20 april 2017 op Landgoed Zonnestraal over dienstverlening in de zorg, over gastvrijheid, over geluk ‘dat niet in de benen zit’.

Tijdens de jaarlijkse Meet & Greet ontmoeten huisartsen uit de regio en medisch specialisten uit Tergooi elkaar. Professionals die elkaar kennen, werken gemakkelijker en met meer plezier met elkaar samen. Daarom is de Meet & Greet belangrijk voor de samenwerking tussen huisartsen en specialisten in het ziekenhuis en uiteindelijk profiteert de patiënt.

De Meet & Greet wordt ook dit jaar georganiseerd door MCC Gooi en Vechtstreek. Deze keer op een wel heel passende en historische locatie: Landgoed Zonnestraal. Een bijzonder monument met een wereldberoemde architectuur dat uit alle poriën ‘zorg’ ademt. Begin 1900 werden al diamantarbeiders met TBC in dit sanatorium verpleegd en in de jaren vijftig kreeg het gebouw de functie van algemeen ziekenhuis. Ziekenhuis Zonnestraal werd een van de pijlers van het huidige Tergooi. En nog steeds kunnen mensen op Landgoed Zonnestraal terecht voor diverse vormen van zorg.

Laat u inspireren. Ervaar dat ontmoeten en samenwerken geluk kan brengen. We ontmoeten u graag op donderdag 20 april 2017 vanaf 17:00 uur op landgoed Zonnestraal, Loosdrechtsebos 15, 1213 RH in Hilversum.

Meld u nu aan via: MeetenGreetMCC@tergooi.nl
We zullen u gastvrij ontvangen.

Diagnostisch Toets Overleg


Al jaren is het ontwikkelen en organiseren van Diagnostisch Toets Overleg (DTO) een speerpunt van het MCC Gooi en Vechtstreek. Een DTO is een goede mogelijkheid om de samenwerking tussen huisartsen en specialisten van Tergooi te verbeteren. In een dergelijk overleg komen namelijk zowel nascholing en feedback als gemaakte (regionale) afspraken aan de orde. Uit onderzoek blijkt dat een DTO rationeel en doelmatig aanvragen van eerstelijnsdiagnostiek kan bevorderen, met als positief gevolg, zinvolle en zuinige zorg voor de patiënt.

De werkafspraken van het MCC vormen het uitgangspunt voor het DTO in onze regio. Een huisarts (EKC-er) van de HAGRO en een medisch specialist bereiden het DTO gezamenlijk voor. Zo wordt het DTO maatwerk voor de betreffende HAGRO. Gebruik van spiegelinformatie en feedback is essentieel voor een goed DTO. In sommige gevallen kan voorbereiding plaatsvinden door middel van het volgen van een e-Learning en altijd worden specifieke vragen en casuïstiek door de huisarts en medisch specialist van tevoren verzameld. Aan het einde van het DTO worden de leerpunten en conclusies met elkaar besproken en teruggekoppeld naar het MCC bureau door middel van een evaluatieformulier.

Heeft u vragen over de ontwikkeling van een DTO of de voorbereiding? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt mailen naar: mccgooienvechtstreek@tergooi.nl

PalliArts app regio Gooi en Vechtstreek


Alle relevante informatie over palliatieve zorg beschikbaar via een app

PalliArts is een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant. Met het idee won het netwerk de VGZ-wedstrijd Voor Goede Zorg. Samen met IKNL en VGZ werd een app ontwikkeld met relevante informatie over palliatieve zorg onder handbereik. Sinds de lancering in maart 2016 is PalliArts al ruim 25.000(!) keer gedownload en in korte tijd zeer populair geworden. De afgelopen twee maanden hebben het MCC en het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi en Vechtstreek gezamenlijk de app gevuld met regionale informatie. De app is klaar voor gebruik en gratis te downloaden via App Store of Google Play Store.

Voor wie
De app is primair bedoeld voor (huis)artsen, medisch specialisten en specialisten ouderenzorg, maar is ook geschikt voor verpleegkundigen en andere zorgprofessionals in de palliatieve zorg. De app is gemakkelijk in gebruik (de informatie is compact en handig) vooral wanneer er ter plekke iets opgezocht moet worden. Vanuit de app kan rechtstreeks gebeld worden met een zorginstelling of met een consultatieteam.

Welke informatie

  • Het zorgaanbod in Gooi en Vechtstreek: zoals wijkteams thuiszorg, hospice voorzieningen, verpleeghuizen, WMO loketten, vrijwilligersorganisaties etc. 
  • Richtlijnen palliatieve zorg: De app bevat een samenvatting van de richtlijnen palliatieve zorg zoals deze op www.pallialine.nl staan. In de app staan handige tools zoals omrekentabellen, diverse checklists en samenvattingskaarten van richtlijnen.
  • Consultatieteams: Het IKNL consultatieteam Noord Holland Flevoland voor vragen over complexe zorgsituaties,  Hospice Kajan voor intercollegiaal overleg en de SCEN arts.
  • Voorlichtingsfolders: De app bevat diverse patiëntenfolders die rechtstreeks naar de patiënt gemaild kunnen worden.
  • RTA: Een link naar de werkafspraak ‘Samenwerking rond het levenseinde’ van het MCC.

En verder…
PalliArts kan altijd aangevuld worden met nuttige informatie. Mist u iets? Neem dan contact op met Kristel Menssink via kristel.menssink@palliatievezorggooi.nl. Wij wensen u veel plezier met en gebruiksgemak van PalliArts.

Nieuwsbrief


Wanneer u opmerkingen of suggesties hebt over de nieuwsbrief, of u wilt zich afmelden voor de nieuwsbrief, laat het ons dan weten via mccgooienvechtstreek@tergooi.nl.

Kijk ook eens op de Regio Agenda Gooi en Vechtstreek.