Nieuws

28 jan. 2022

500ste veilige ‘fusie-biopsie’ in Tergooi MC

Maandag 24 januari 2022 werd voor de 500ste keer een ‘fusie-biopsie’ uitgevoerd in Tergooi MC.

Radioloog Alexander Scholtens en physician assistants van de urologie Claudia Mulder en Merel Wittens.

Eind 2019 zijn de urologen van het Tergooi MC gestart met een nieuwe methode om stukjes weefsel uit de prostaat te halen. Dit gebeurt door de beelden van een echo van de prostaat te combineren met de beelden van een MRI scan van de prostaat. Met deze nieuwe methode worden de biopten niet meer weggenomen via de endeldarm, maar via de huid. De kans op een infectie is daardoor veel kleiner. Maandag 24 januari 2022 werd het onderzoek voor de 500ste keer op deze manier uitgevoerd. Tergooi loopt hiermee voorop in de regio.

Transperineale prostaatbiopsie met MRI-fusie is een aanvullend onderzoek van de prostaat, waarbij de arts heel gericht een aantal kleine reepjes prostaatweefsel uit de prostaat wegneemt. Dit weefsel gaat daarna naar het pathologisch laboratorium voor verder onderzoek.

Echo- en MRI-beelden fuseren

Op eerder MRI-onderzoek van de prostaat is een verdachte afwijking te zien geweest. Er is aanvullend onderzoek nodig: een ‘fusie-biopsie’. Voor het onderzoek markeert de radioloog op een MRI-scan nauwkeurig de gebieden waar zich mogelijk prostaatkanker bevindt. De uroloog of physician assistant (PA) legt op de computer de MRI-beelden dan over de echobeelden die tijdens het onderzoek worden gemaakt. Door de beelden op deze manier te ‘fuseren’ kan de arts de biopten heel precies afnemen. De kans is daardoor veel groter dat aanwezige prostaatkanker ook daadwerkelijk gevonden wordt.

Geen antibiotica

De arts neemt de biopten af via het perineum. Dit is het huidgebied tussen scrotum (balzak) en anus. Niet alleen is met deze methode de kans op infectie nihil, patiënten hoeven vooraf ook geen antibiotica meer in te nemen.