Nieuws

22 jul. 2019

Symposium ‘Grip op opioïden’ op 20 november 2019

Op woensdag 20 november 2019 organiseert de Acute Pijn Service, onderdeel van de vakgroep Anesthesiologie in Tergooi, het symposium ‘Grip op opioïden’. Het symposium vindt plaats in de Gehoorzaal op locatie Blaricum. U kunt zich nu inschrijven.

In navolging van de Verenigde Staten stijgt het gebruik van opioïden in Nederland explosief. Bijvoorbeeld door de toegenomen aandacht voor de behandeling van pijn. Ook het bijwerkingenprofiel van NSAID’s zorgt ervoor dat steeds vaker opioïden worden voorgeschreven. Hierbij wordt nog wel eens voorbijgegaan aan de bijwerkingen en het verslavingsrisico ervan. Tijdens het symposium vragen we aandacht voor deze problematiek en willen we de kennis verhogen voor een verantwoord gebruik van opioïden. 

Aan bod komen de onderwerpen: opioïd crisis, verslavingsmechanismen, de farmacologie van opioïden, alternatieven voor opioïden rond een operatie en het gebruik van deze medicijnen in de palliatieve fase. Tot de sprekers behoren prof. dr. Wim van den Brink, emeritus hoogleraar verslavingszorg, Academisch Psychiatrisch Centrum AMC en dr. Kees Besse, anesthesioloog-pijnbestrijder, vicevoorzitter van de multidisciplinaire richtlijncommissie Pijn bij kanker en lid van de KNMG-richtlijncommissie Palliatieve sedatie. Uit Tergooi spreken ziekenhuisapotheker Anke Kylstra en anesthesioloog René Taverne.

Het symposium is opgezet voor huisartsen uit de regio en voor medisch specialisten, arts-assistenten en verpleegkundigen uit Tergooi. Meer informatie over het programma volgt in september. Accreditatie is aangevraagd. Het symposium start om 18:00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Geïnteresseerd? Schrijf u dan nu al in door een mail te sturen naar Tanja Beldman, E 
tbeldman@tergooi.nl. Vermeld daarbij uw naam, functie en BIG-registratienummer