Nieuws

30 aug. 2017

Nieuwsbrief MCC Gooi en Vechtstreek september 2017

MCC 3D-gesprek: aanmelden kan nog tot 15 september!


De basis voor goede zorg is samenwerken, de basis voor goed samenwerken is ‘elkaar kennen’. Om elkaar beter te leren kennen, gaan we op een bijzondere manier in gesprek over aansprekende thema’s. Op woensdag 4 oktober organiseert MCC Gooi en Vechtstreek voor het eerst Het MCC 3D-gesprek.

Het MCC 3D-gesprek kent 3 dimensies: voorstanders, tegenstanders en rechters. Het gesprek bestaat ook uit 3 delen: een carrousel van drie rondes waarin u afwisselend in de huid kruipt van een voorstander, tegenstander en rechter. Het MCC 3D-gesprek daagt u uit vanuit verschillende perspectieven na te denken over belangrijke onderwerpen uit uw zorgpraktijk. De ervaring leert dat dit leidt tot creatieve invalshoeken en verrassende discussies. Tijdens deze avond kunt u uw mening scherpen over belangrijke thema’s als:

  • Meten is Weten, de metende mens
  • Zorg mijden = lijden
  • De dokter is de kapitein, kwaliteit van zorg, patiënt of dokter aan het roer

We zetten in op een leuke avond waarin huisartsen en medisch specialisten van Tergooi elkaar op een ongedwongen manier beter leren kennen. Plezier en nieuwsgierigheid staan voorop. Om dit plezier nog wat extra te voeden, hebben we leuke prijzen klaarstaan voor de meest waardevolle bijdrage en de meest gepeperde uitspraak van de avond.

Programma 

17:30                  Inloop
18:00 – 19:00     Walking diner of (bij mooi weer) barbecue op de Big Green Egg
19:00 – 21:00     Het MCC 3D-gesprek
21:00 – 21:30     Prijsuitreiking en borrel

Locatie
Ook dit keer ontvangen wij u graag op een unieke locatie. Het MCC 3D-gesprek vindt plaats in Naarderbos, IJsselmeerweg 100, 1411 DL te Naarden. Kijk voor de routebeschrijving op de website: www.naarderbos.nl.

Inschrijven
Wilt u uw collega’s weer eens spreken? Bent u nieuwsgierig naar deze? Schrijf u dan nu in voor dit bijzondere MCC 3D-gesprek door een mail te sturen naar: MeetenGreetMCC@tergooi.nl. Inschrijven kan tot uiterlijk 15 september 2017.

DTO Planning 2018: de procedure


Al jaren is het ontwikkelen en organiseren van Diagnostisch Toets Overleggen (DTO) een speerpunt van het MCC. De DTO’s zijn een goede mogelijkheid om de uitvoering van de werkafspraken en de samenwerking tussen huisartsen en Tergooi te verbeteren. Er zijn al veel huisartsen en specialisten die hieraan hebben meegedaan. Het DTO wordt geaccrediteerd voor de deelnemende huisartsen. Voor een goede en soepele organisatie van de DTO-planning doen wij een beroep op u.

Alle hagro’s krijgen de komende periode de mogelijkheid om aan te geven welke DTO’s in hun jaarplanning worden opgenomen. Voor medisch specialisten is het geven van een DTO een mooie kans voor kennisuitwisseling en om de samenwerking van uw vakgroep met de huisartsen te verstevigen.

Bent voorzitter van uw hagro of de huisarts/EKC-er die de DTO’s regelt binnen uw hagro?
Binnenkort ontvangt u een overzicht van de DTO’s die in de afgelopen jaren door uw hagro zijn gevolgd. U kunt dan ook aangeven welke drie DTO’s u in 2018 wilt volgen. U kunt de DTO’s inplannen vanaf 1 februari 2018. Het is van groot belang dat u dit tijdig doorgeeft. Anders kunnen wij niet garanderen dat wij de DTO’s in onze planning mee kunnen nemen. Zodra de DTO-planning voor 2018 is afgerond, wordt de betreffende specialist die het DTO gaat geven met u in contact gebracht zodat u verder met elkaar af kunt stemmen en kunt voor bereiden. Uiteraard ontvangt u tijdig de benodigde informatie voor de voorbereiding.

Bent u medisch specialist en betrokken bij DTO’s gegeven door uw vakgroep?
U ontvangt uiterlijk in de week van 16 oktober een overzicht van de geplande DTO’s voor uw vakgroep (inclusief de datum). U heeft dan tot 15 november de gelegenheid om door te geven welke specialist van uw vakgroep beschikbaar is voor het geven van de betreffende DTO. De betreffende specialist wordt daarna in contact gebracht met de contactpersoon van de hagro, zodat zij met elkaar kunnen afstemmen en voorbereiden. Uiteraard ontvangt u tijdig de benodigde informatie voor de voorbereiding.

Kijk in elkaars Keuken (KIEK)


MCC Gooi en Vechtstreek biedt een platform aan artsen die willen kijken hoe het er in de dagpraktijk van een collega aan toe gaat. Zo leren huisartsen en medisch specialisten elkaars werkveld kennen door letterlijk in elkaars keuken mee te kijken. Elkaar beter leren kennen, zorgt voor wederzijds begrip, kennisoverdracht, betere samenwerking en zo dus betere kwaliteit van zorg. Wilt u als huisarts een dag(deel) mee lopen met een specialist, of bent u als opleidend specialist geïnteresseerd in hoe het er in de huisartspraktijk aan toe gaat? Dan kunt u een mail sturen naar mccgooienvechtstreek@tergooi.nl . Natuurlijk is er niets op tegen om zelf contact te leggen, maar soms is de drempel hiervoor wat hoog en kan het MCC een intermediair zijn.

Nogmaals: Thema-artsen


Het MCC komt graag in contact met huisartsen die plaats willen nemen in kleine werkgroepen voor het maken van werkafspraken met Tergooi en andere regionale zorgverleners. Welk medisch onderwerp heeft uw specifieke interesse? Laat het ons weten en heb een stem in het verbeteren van samenwerking en zorgprocessen op dit specifieke gebied.

(Ver)nieuw(d)e Werkafspraken


Recent is de werkafspraak Bekkenbodempolikliniek herzien. Op deze poli werken gynaecologen, urologen en de MDL artsen samen met een gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeut en continentieverpleegkundige

Werkafspraak Schouder Elleboog Centrum (SEC): Voor patiënten met (complexe) klachten van schouder en elleboog, of voor een second opinion kunt u verwijzen naar het SEC van Tergooi.

Er is een handige e-learning gemaakt over ADHD, naar aanleiding van de NHG richtlijn, deze is te vinden op de website van het MCC en kan bijvoorbeeld gebruikt worden ter voorbereiding van het DTO ADHD.

Kijk voor een overzicht van alle werkafspraken op onze website of in de MCC app.

Arts Verstandelijk Gehandicapten


In het smoelenboek op de website van het MCC kunt u zien naar wie u verstandelijk beperkte patiënten in uw praktijk kunt verwijzen. De heer Teunissen houdt spreekuur in Tergooi en is er voor uw patiënten die thuis wonen en geen cliënt zijn bij een instelling in de regio. Mevrouw van Vlokhoven is werkzaam in gezondheidscentrum Zandheuvelweg te Baarn, waar zorg geleverd wordt aan verstandelijk beperkten die bekend zijn bij Sherpa en Amerpoort. Contactgegeven van de AVG artsen werkzaam bij Abrona staan op de website van Abrona.

Nieuws van Interne Geneeskunde: waarneming Wendy Deenink


Met ingang van 1 september a.s. wordt dr. W. Deenik, internist-hematoloog, waargenomen door drs. S. Lugthart, internist-hematoloog. Na het afronden van haar opleiding is mevrouw Lugthart werkzaam geweest in het Erasmus medisch centrum.

Nieuwsbrief


Wanneer u opmerkingen of suggesties hebt over de nieuwsbrief, of u wilt zich afmelden voor de nieuwsbrief, laat het ons dan weten via mccgooienvechtstreek@tergooi.nl.

Kijk ook eens op de Regio Agenda Gooi en Vechtstreek.