Nieuws

17 okt. 2018

Nieuwsbrief MCC Gooi en Vechtstreek Oktober 2018

Download de pdf.

 

TERGOOI

Tijdelijk alleen beoordeling spoedpatiënten reumatologie na overleg met reumatoloog

Vanaf 1 oktober is het vanwege een beperkte capaciteit tijdelijk niet mogelijk nieuwe patiënten aan te melden bij de reumatologie.

U kunt alleen patiënten verwijzen die met spoed door een reumatoloog moeten worden gezien. Overleg dit dan met een van de reumatologen, te bereiken via de poli Reumatologie, T 088 753 1370. Als de beperking is opgeheven, laten we u dit weten.


MCC TERGOOI

Antistollingzorg in beweging

De Trombosedienst voor het Gooi heeft al in 2017 het initiatief genomen om samen met Tergooi, GHO-GO, SAGO en vertegenwoordigers uit de ouderengeneeskunde na te denken over een andere organisatie. Deze gaat zich richten op de gehele antistolling, krijgt een regie- en coördinatierol en gaat waar nodig operationeel ondersteunen. Er komt één telefoonnummer waar én artsen én patiënten terechtkunnen met hun vragen.

Waarom de andere organisatie? Naar verwachting krijgt de eerste lijn een steeds actievere rol in het begeleiden van patiënten die antistollingsmedicatie gebruiken. Patiënten die een direct werkende orale anticoagulantia (DOAC) gebruiken, worden al steeds vaker terugverwezen naar de eerste lijn. Ook zal de eerste lijn steeds meer zelf gaan starten met een DOAC. Hierdoor wordt het aantal patiënten met een vitamine-K-antagonist (VKa) snel minder. Voor deze groep patiënten ligt er een grote uitdaging om hun begeleiding te blijven borgen op kwalitatief juist niveau. Die kennis zit van oudsher bij de trombosediensten, maar hun bestaansrecht staat door deze ontwikkelingen onder druk.

Ketenregioprotocol
Intussen werkt een gemandateerde projectgroep uit de keten aan het afstemmen van de bestaande protocollen om uiteindelijk te komen tot een eenduidig ketenregioprotocol voor alle antistolling (VKa, DOAC, TAR, LMWH). Dit zal in het voorjaar van 2019 gereed zijn. In voorjaar 2019 vinden nascholingen plaats, met aandacht voor de noodzakelijke kennis rondom antistolling (DOAC) en het samenwerken in de keten aan de hand van dit regioprotocol.


NETWERK PALLIATIEVE ZORG

Opening Centrum voor Levensvragen

In de Week van de Palliatieve Zorg is op dinsdag 9 oktober in Tergooi tijdens het symposium ‘In gesprek over levensvragen’ het nieuwe Centrum voor Levensvragen Gooi en Vechtstreek feestelijk geopend.

Het centrum is een initiatief van Amaris, Hilverzorg, Hospice Kajan, Inovum, Tergooi en het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi en Vechtstreek. Gekwalificeerde consulenten levensvragen geven vanuit dit centrum spirituele ondersteuning aan mensen die thuis wonen en palliatieve zorg nodig hebben.

Het Centrum voor Levensvragen richt zich op mensen die geen of een beperkt beroep kunnen doen op een geestelijk verzorger of mensen in eigen kring. De consulenten kunnen mensen thuis bezoeken en het gesprek aangaan over zingevingsvragen. De consulenten bieden professionele begeleiding aan iedereen, ongeacht culturele of religieuze achtergrond.

Vanuit het Centrum voor Levensvragen krijgen verpleegkundigen, verzorgenden, huisartsen en POH’ers ook scholing aangeboden. Het centrum is te benaderen via e-mail info@centrumlevensvragengooi.nl.


MCC TERGOOI/TERGOOI

Afscheid Trudy Koper o/g Jansen

Op donderdag 1 november 2018 neemt Trudy Koper o/g Jansen, accountmanager Zorgdomein, afscheid van Tergooi. Zij gaat genieten van haar welverdiende pensioen.

Wij zijn Trudy dankbaar en erkentelijk voor alles wat zij heeft betekend voor Tergooi en voor de samenwerking met de huisartsen en het MCC.

Graag nodigen wij jullie uit om met een hapje en drankje afscheid van haar te nemen. Dit kan op donderdag 1 november tussen 16:00 en 18:00 uur in het personeelsrestaurant van Tergooi locatie Hilversum. Dit doen we tijdens een speciale Meet & Greet, een evenement dat Trudy zelf twee keer heeft mogen organiseren voor doktersassistenten van Tergooi en huisartsenpraktijken in de regio. Uiteraard geven we het evenement deze keer een persoonlijke touch. We groeten Trudy en ontmoeten haar opvolger Isabella Mooij.

Aanmelden
We vragen u vriendelijk in verband met de catering uw komst vooraf te melden aan JRebel-Blauwendraat@tergooi.nl.


TERGOOI

Nieuwe apparatuur KCHL: wat betekent dit voor de uitslagen?

Het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium van Tergooi neemt naar verwachting op dinsdag 30 oktober 2018 nieuwe apparatuur in gebruik voor de uitvoering van een groot deel van de basisdiagnostiek. Het gaat daarbij om het (immuno)chemische bepalingenpakket (van de diverse mineralen, hormonen tot en met tumormarkers) en de stollingsanalyses.

Het KCHL heeft de nieuwe apparatuur vooraf uitgebreid getest. De door de leverancier opgegeven prestatiekenmerken (bijvoorbeeld de precisie) zijn geverifieerd. Ook hebben we een methodevergelijking uitgevoerd, waarbij we de meetresultaten van de testen verkregen met de oude en nieuwe apparatuur onderling hebben vergeleken.

Wijzigingen
Voor de meeste testen geldt dat er sprake is van een uitstekende relatie tussen de resultaten van de oude en nieuwe apparatuur, zonder of met een beperkt onderling verschil in de uitslagen. Zo is er een gemiddelde stijging te zien in de ASAT-uitslag van 5% van de nieuwe apparatuur ten opzichte van de oude analysers.

Er zijn echter ook testen waarbij wel sprake is van een relevant verschil in de uitslagen van de oude en nieuwe methode. Bij bijvoorbeeld de ferritine-bepaling liggen de uitslagen gemeten met de nieuwe apparatuur in het gebied tussen de 10 en 100 µg/L gemiddeld 11% lager dan de uitslagen gemeten met dezelfde monsters op de oude apparatuur. Bij de overgang zijn ook de consequenties voor de te gebruiken referentiewaarden onderzocht en vastgesteld.

Wijzigingen zichtbaar in rapportage laboratoriumuitslagen vanaf 30 oktober 2018
Wij willen voorkomen dat een onverwachte sprong in het verloop van de uitslagen bij u tot ongerustheid leidt. De uitslag van een laboratoriumtest die met de nieuwe apparatuur bijvoorbeeld gemiddeld 10% hoger is ten opzichte van de oude apparatuur, voorzien we om die reden in het komende halfjaar van de volgende opmerking:

Let op: Deze test is gemeten met nieuwe apparatuur. De gemiddelde verwachte verandering in de uitslag ten opzichte van uitslagen die vóór 30 oktober 2018 verkregen zijn, bedraagt een stijging van 10 procent.

Ook als er sprake is van een relevante aanpassing in de gebruikte referentiewaarden voegen we hierover een opmerking toe aan de uitslag.

PT e aPTT-stollingsonderzoeken
Ook de stollingsonderzoeken PT en aPTT gaan we uitvoeren met de nieuwe analyseapparatuur. De uitslagen van deze testen rapporteren we op een aparte, nieuwe regel in de rapportage en voorzien we van nieuwe referentiewaarden. De doorbelwaarden voor deze onderzoeken blijven ongewijzigd.

Overzicht wijzigingen
Er volgt nog een KCHL nieuwsbrief met een overzicht van de wijzigingen per test. Ook vindt u vanaf eind oktober een overzicht van laboratoriumtesten waarbij wijzigingen optreden als gevolg van de overstap naar de nieuwe apparatuur op de KCHL-pagina van de Tergooi website.

Vragen
Heeft u nog vragen of wilt u een verdere toelichting? Neem dan contact op met de dienstdoende laboratoriumspecialist klinische chemie. Deze is direct bereikbaar op telefoonnummer 088 753 56 58 of via het algemene KCHL-telefoonnummer 088 753 11 70.


TERGOOI

PET-CT Tergooi voldoet aan internationale kwaliteitsstandaard

Afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde heeft in september de EARL Accreditatie ontvangen voor de PET-CT-onderzoeken.

EARL is een Europese standaard waarin eisen voor de beeldkwaliteit van PET-scans op Europees niveau zijn vastgesteld. PET-scans worden zo op een uniforme en reproduceerbare manier gemaakt. Dit waarborgt een continue hoge kwaliteit. Scans die gemaakt zijn volgens de EARL-standaard, zijn uitwisselbaar met andere centra zonder kwaliteitsverlies.

EARL is een initiatief van The European Association of Nuclear Medicine (EANM). Het doel van het kwaliteitskeurmerk is om de kwaliteit van de nucleaire geneeskunde te verbeteren en wetenschappelijke initiatieven en klinische onderzoeksprojecten binnen de Europese Unie te bevorderen. Meer informatie vind je op de site van de European Association of Nucleair Medicine.


TERGOOI

Let op: Diagnosestudio gevestigd op Oostereind

Het komt nogal eens voor dat patiënten die door hun huisarts verwezen zijn voor onderzoek in de Diagnosestudio van Tergooi, zich melden in het gebouw van Tergooi locatie Hilversum, aan de Van Riebeeckweg. De Diagnosestudio is echter gevestigd aan het Oostereind.

We verzoeken u vriendelijk patiënten die u verwijst naar de Diagnosestudio, te vertellen dat ze weliswaar op het terrein van Tergooi locatie Hilversum moeten zijn, maar niet in het hoofdgebouw, maar op het Oostereind 107. Er zijn bij de Diagnosestudio genoeg parkeerplekken. Als extra service rijden op gezette tijden vrijwilligers patiënten die slecht ter been zijn, in een golfkar naar de Diagnosestudio.

De Diagnosestudio is telefonisch bereikbaar via 088 753 18 00.


TERGOOI/GHO-GO e.a.

Samenwerkingsverband Gooi en Vechtstreek genomineerd voor TaalHeldenPrijs

Tergooi, GGD, huisartsenvereniging GHO-GO, apothekers verenigd in de SAGO en de Stichting Lezen & Schrijven werken samen om de toegankelijkheid van de zorg voor laaggeletterden in de regio te vergroten. Dit samenwerkingsverband Gooi en Vechtstreek is genomineerd voor de provinciale TaalHeldenPrijs.

Het team van de Stichting Lezen & Schrijven dat in Noord-Holland werkt, organiseert ieder jaar een bijeenkomst voor mensen die zich op een bijzondere manier extra hebben ingezet voor beter lezen en schrijven. Bijvoorbeeld omdat ze het verschil hebben gemaakt in het leven van een laaggeletterde.

De provinciale TaalHeldenPrijs wordt op dinsdag 16 oktober uitgereikt in Alkmaar, in restaurant Stoer. Tijdens de bijeenkomst zijn alle genomineerden aanwezig. Op de bijeenkomst worden door loting ook drie afgevaardigden gekozen die de TaalHelden van de provincie Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de uitreiking van de landelijke TaalHeldenprijs op 24 januari 2019.


ZORGDOMEIN

Nieuws uit ZorgDomein

Telenefrologie: patiënten behandelen in de eerste lijn met kennis uit de tweede lijn.
Tergooi biedt sinds enige tijd via ZorgDomein telenefrologie aan. U vindt het tabblad teleconsultatie in het bovenste gedeelte van het verwijsmenu.

Tot voor kort kwam het teleconsult ten laste van de eigen bijdrage van patiënt. Nieuw is dat de firma TCCN (onderdeel van ZorgDomein) het teleconsult rechtstreeks bij bijna alle zorgverzekeringen van patiënten declareert zónder de eigen bijdrage te belasten. Alleen voor verzekerden bij MENZIS geldt dat teleconsulten pas per 1 januari 2019 op dezelfde manier worden gedeclareerd. Deze teleconsulten worden betaald uit de ‘NZA prestatie Meekijkconsult’.

Meer informatie telenefrologie en richtlijn chronische nierschade
Op de website van de NHG vindt u meer informatie over telenefrologie en de nieuwe multidisciplinaire richtlijn chronische nierschade. Scrol dan naar Telenefrologie: webbased consultatiemogelijkheid.

Binnenkort volgt de herziening van de werkafspraak chronische nierschade ook op de website MCC Gooi en Vechtstreek én in de app.