Nieuws

02 jul. 2018

Nieuwsbrief MCC Gooi en Vechtstreek juli 2018

Assistentenbijeenkomst ‘t Spant


In navolging van de Meet & Greet voor artsen in de regio, vond in mei de tweede Assistentenbijeenkomst plaats in ‘t Spant in Bussum met medewerking van Niek van den Adel. De opkomst was ruim in het voordeel van de poli-assistentes en we hopen dat er volgende keer meer assistentes uit de huisartspraktijken gebruik maken van deze gelegenheid om kennis te maken met de collega’s aan de andere kant van de telefoon en ervaringen uit te wisselen over de samenwerking.

MCC bureau


Op het ogenblik draait het MCC bureau op halve sterkte, omdat Talida Doedens niet meer werkzaam is voor het MCC. Ze blijft werkzaam bij Tergooi. Talida heeft het MCC drie jaar lang een warm hart toegedragen en mede inhoudelijk vorm gegeven, daarvoor zijn we haar zeer erkentelijk. Goed nieuws is dat het bureau administratieve ondersteuning heeft gekregen, in de persoon van Janneke Rebel-Blauwendraat. Zij beheert de digitale postbus en bij haar kunt u terecht voor alle praktische vragen omtrent het MCC.

Werkafspraken


Er is weer een nieuwe werkafspraak gerealiseerd. Voor het voorschrijven van DOAC’s kunt u de richtlijn zoals beschreven op de MCC site volgen. Het betreft een samenwerkingsafspraak tussen de apothekers van de SAGO, de trombosedienst en de huisartsen. Het deel waarin de samenwerking met de vasculair geneeskundigen van Tergooi wordt beschreven zal spoedig volgen.

Op het gebied van CVRM worden er werkafspraken gemaakt over Hypertensie, Hypercholesterolemie, Acute beroerte, Chronische Nierschade, Myocard infarct, Perifeer Arterieel Vaatlijden en Aneurysma Aorta Abdominalis. De eerste vier hiervan vindt u al op de website. Zodra de nieuwe NHG standaard CVRM uit is, worden deze afspraken weer herzien.

CVA keten


Er is een digitale ‘CVA Wegwijzer’ gemaakt door Tergooi, deze wordt meegegeven in Tergooi aan alle patiënten met een beroerte, en deze folder is ook informatief voor de huisarts. Deze wegwijzer vindt u hier.

Op 3 juli bent u uitgenodigd voor het symposium ‘CVA keten Het Gooi’. Het vindt plaats in de Wesselzaal van Tergooi Hilversum. De uitnodiging vindt u hier.

Visitatieprotocol


Voor de aanvraag van visitaties kunnen de vakgroepen van Tergooi terecht bij de GHO-GO. Deze wijst een HAGRO aan voor deelname. Er wordt gewerkt volgens het bestaande visitatieprotocol. Dit om een uniforme behandeling van de visitaties te bewerkstelligen. Het protocol vindt u hier.

Post perikelen


Ontvangt u onleesbare brieven vol met onbegrijpelijke afkortingen? Afwezige of te late berichtgeving? Stuur uw voorbeeld naar het MCC of naar de digitale mailbox van het Praktisch Overleg. Dit wordt door de Relatiemanager Eerstelijns van Tergooi, Aram Greuters, opgepakt.

Thema-artsen gezocht


  • CVRM: meedenken over de invulling van het cardiologie aanbod op Zorgdomein en het maken van werkafspraken in samenwerking met Colette Saraber, cardioloog.
  • Aanpassen van de werkafspraak Chronische Nierschade i.v.m. verschijnen van de nieuwe NHG richtlijn.
  • Allergologie/Interne: maken van een werkafspraak Allergiepoli voor Volwassenen, in samenwerking met Laila Gamadia, internist/immunoloog.
  • Laboratorium diagnostiek: deelname aan een klankbordgroep van huisartsen ten behoeve van verbetering van laboratoriumdiagnostiek voor zowel CBSL als microbiologie, in samenwerking met Aram Greuters, klinisch chemicus en Cathelijne van de Sanden, huisarts.
  • Het Wond Expertise Centrum (van Tergooi i.s.m. de thuiszorgorganisaties) zoekt een huisarts om de verbinding met de eerste lijn vorm te geven.

Projecten in de regio


Bent u bezig met het ontwikkelen van een lokaal project of met een pilot met betrekking tot samenwerking of verschuiving van tweede- naar eerstelijnszorg, dan is deze nieuwsbrief dé plek om uw ervaringen te delen met collega’s. Zo hebben de huisartsen in Kortenhoef een sociale kaart opgesteld die ze graag willen delen met de specialisten in Tergooi, zodat ook daar bekend wordt welke zorg er voor de patiënten uit de regio Kortenhoef lokaal beschikbaar is.

KIEK


Behalve artsen kunnen ook assistentes zich opgeven om eens een dag(deel) bij de collega’s aan de andere kant van de telefoon mee te kijken.

Antistollingscentrum


Om de patiëntveiligheid rondom antistolling in de toekomst ook te kunnen borgen is er een noodzaak tot aanpassingen in de antistollingszorg ontstaan. De verplichte implementatie van de LSKA -2 geeft richting aan de samenwerking in de keten met duidelijke afspraken. En IGZ pakt haar taak om de implementatie van deze standaard te toetsen voortvarend op.

Daarom is er op initiatief van de Trombosedienst, de SAGO, Tergooi, en de GHO-GO een stuurgroep opgericht en is het “Projectplan Toekomstbestendige Antistollingszorg voor de Gooi en Vechtstreek” geschreven. Dit plan ligt nu ter goedkeuring bij de vertegenwoordigers van de deelnemende partijen en de bedoeling is in september 2018 te kunnen starten met de transitie naar een nieuwe organisatie van de antistollingszorg welke in 2020 operationeel dient te zijn. Tevens is in de stuurgroep afgesproken om voortaan te spreken van DOAC’s i.p.v. NOAC’s.

Joke Lanphen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het tot stand komen van dit projectplan. In verband met beëindiging van haar werkzaamheden voor de GO-BV, is Mariska Brinckers bereid gevonden haar te vervangen als vertegenwoordiger van de huisartsen.

Nieuwsbrief


Wanneer u opmerkingen of suggesties hebt over de nieuwsbrief, of u wilt zich afmelden voor de nieuwsbrief, laat het ons dan weten via mccgooienvechtstreek@tergooi.nl.

Kijk ook eens op de Regio Agenda Gooi en Vechtstreek.