Nieuws

04 jul. 2017

Nieuwsbrief MCC Gooi en Vechtstreek juli 2017

Uitnodiging MCC 3D-gesprek (woensdag 4 oktober)


De basis voor goede zorg is samenwerken, de basis voor goed samenwerken is ‘elkaar kennen’. Om elkaar beter te leren kennen, gaan we op een bijzondere manier in gesprek over aansprekende thema’s. Op woensdag 4 oktober organiseert MCC Gooi en Vechtstreek voor het eerst het MCC 3D-gesprek.

Dit 3D-gesprek kent 3 dimensies: voorstanders, tegenstanders en rechters. Het gesprek bestaat ook uit 3 delen: een carrousel van drie rondes waarin u afwisselend in de huid kruipt van een voorstander, tegenstander en rechter. Het 3D-gesprek daagt u uit vanuit verschillende perspectieven na te denken over belangrijke onderwerpen uit uw zorgpraktijk. De ervaring leert dat dit leidt tot creatieve invalshoeken en verrassende discussies.

Tijdens deze avond kunt u uw mening scherpen over belangrijke thema’s als:

  • Meten is Weten: De metende mens
  • Zorg mijden = Lijden: Bemoeizorg, Hoe preventief wilt u zijn?
  • De dokter is de kapitein: Kwaliteit van zorg, patiënt of dokter aan het roer

We zetten in op een leuke avond waarin huisartsen en medisch specialisten van Tergooi elkaar op een ongedwongen manier beter leren kennen. Plezier en nieuwsgierigheid staan voorop. Om dit plezier nog wat extra te voeden, hebben we leuke prijzen klaarstaan voor de meest waardevolle bijdrage en de meest gepeperde uitspraak van de avond.

Locatie
Ook dit keer ontvangen wij u graag op een unieke locatie. Het MCC 3D-gesprek vindt plaats in Naarderbos, IJsselmeerweg 100, 1411 DL te Laren. Kijk voor de routebeschrijving op de website: http://www.naarderbos.nl/contact/

Inschrijven
Wilt u uw collega’s weer eens spreken? Bent u nieuwsgierig geworden? Schrijf u dan nu in voor dit bijzondere 3D-gesprek door een mail te sturen naar: MeetenGreetMCC@tergooi.nl.

Transmuraal Veilig Incidenten Melden (TIM)


De patiënt een veilig verblijf in het ziekenhuis garanderen, dat is waar Tergooi dagelijks naar streeft. Het transmuraal veilig melden van incidenten (TIM) is een belangrijk instrument voor het continue verbeteren van de kwaliteit. Huisartsen kunnen dankzij TIM eenvoudig incidenten melden die in de integrale samenwerking met Tergooi zijn voorgevallen, bijvoorbeeld incidenten rond medicatie, overdracht, wachttijden of over opname- of ontslagberichten. TIM past dan ook goed bij de continue verbetercyclus van Tergooi en de activiteiten op het gebied van het landelijke VMS (Veiligheid Management Systeem). Het TIM formulier is vernieuwd en volledig gedigitaliseerd. Op deze manier worden verbetermaatregelen nog beter geborgd. U vindt de link naar het nieuwe digitale meldingsformulier op de vertrouwde plek op de website van MCC Gooi en Vechtstreek (rechtsonder op de homepage).

Thema-artsen


Het MCC komt graag in contact met huisartsen die plaats willen nemen in kleine werkgroepen voor het maken van werkafspraken met Tergooi en andere regionale zorgverleners.

Het is belangrijk dat de huisartsen goed vertegenwoordigd worden bij het maken van samenwerkingsafspraken tussen zorgverleners in de regio. Hiervoor zijn geïnteresseerde huisartsen nodig, die de mening en belangen van hun beroepsgroep willen vertegenwoordigen en plaats willen nemen in een werkgroep. Deelname aan een werkgroep vergt meestal maar een geringe tijdsinvestering gedurende een korte periode en er staat een vergoeding in de vorm van vacatiegeld tegenover.

Als een bepaald vakgebied uw interesse heeft, u hierop misschien zelfs gepromoveerd bent, kunt u zich vrijblijvend bij het MCC laten registreren als Thema-arts. Maar ook als all-round professional hebben we uw inzet nodig.Op het ogenblik zijn we bezig met het ontwikkelen van een werkafspraken op het gebied van Osteoporose, Antistolling (NOAC’s), CVRM, Dermatologie, KNO Hoofd/Hals en Verstandelijk beperkten.

Indien u geïnteresseerd bent, bijvoorbeeld in 1 van bovenstaande onderwerpen, laat ons het weten via een mail naar mccgooienvechtstreek@tergooi.nl.

Verwijsbeleid dermatologie


Een verwijzing van de huisarts heeft geen verlooptermijn, tenzij de specialistische behandeling afgesloten wordt en dit als zodanig vermeld staat in de brief aan de huisarts. De dermatologen van Tergooi verzoeken echter, indien er meer dan 3 jaar verstreken is na het laatste poli-bezoek van de patiënt, een nieuwe beoordeling en verwijzing van de huisarts. De aard van de aandoening is na zo’n lange tijd vaak veranderd en de aandoening is blijkbaar niet zodanig ernstig dat er een tussentijdse specialistische controle nodig is geweest. Vaak blijkt dat het dan niet gaat om de oorspronkelijke zorgvraag. Een hernieuwde verwijzing is dan gerechtvaardigd.

Als een patiënt tijdens het polibezoek ook een vraag stelt over een andersoortige aandoening (andere zorgvraag) wordt hij hiervoor ip retour huisarts verwezen, omdat er dan een nieuwe verwijzing nodig is volgens de regels van de zorgverzekeraar. Voor een aandoening die sowieso tweedelijns behandeling nodig heeft qua urgentie of ernst (bv bevinding van een melanoom tijdens eczeemcontrole) kan evt. intern  verwezen worden (eigen verwijzing dermatoloog) en wordt dus niet om een nieuwe verwijzing gevraagd maar dit komt ip uitzonderlijk voor.

Deze informatie vindt u ook in de werkafspraken dermatologie in de MCC app.

Nieuwsbrief


Wanneer u opmerkingen of suggesties hebt over de nieuwsbrief, of u wilt zich afmelden voor de nieuwsbrief, laat het ons dan weten via mccgooienvechtstreek@tergooi.nl.

Kijk ook eens op de Regio Agenda Gooi en Vechtstreek.