Nieuws

21 dec. 2018

Nieuwsbrief MCC Gooi en Vechtstreek December 2018

Download de pdf

 

MCC

Bedankt

Het MCC bedankt iedereen die zich het afgelopen jaar heeft ingezet om de samenwerking tussen de huisartsen en specialisten van Tergooi te verbeteren, bijvoorbeeld door deel te nemen aan werkgroepen, door ‘samenscholingen’ te organiseren of gewoon door mee te denken hoe we de zorg voor de patiënt kunnen stroomlijnen.

We waarderen het zeer dat artsen ondanks de hoge werkdruk hiervoor tijd hebben kunnen vrijmaken. Ook in 2019 hopen we weer op u te kunnen rekenen.


MCC

DTO Planning 2019

De DTO planning 2019 is afgerond. We bedanken hiervoor alle betrokken huisartsen en medisch specialisten. Ongeveer vier weken voor de DTO-datum sturen we de benodigde informatie ter voorbereiding naar de contactpersoon van de Hagro en de betrokken specialist.

De planning is te zien op de website van MCC Gooi en Vechtstreek.


MCC

Patiënten kunnen labuitslagen bekijken in Zorgportaal

Sinds 1 november kunnen patiënten aangevraagde labuitslagen van de huisartsen in het patiëntenportaal te bekijken.

Tussen de aanvraag en inzage zitten vijf werkdagen. Dit geeft de huisarts de kans eerst zelf de uitslagen te bekijken. Ook is het mogelijk dat de patiënt inzage heeft in zijn verwijsbrief, mits deze verstuurd is via Zorgdomein.


MCC

Transmuraal veilig incidenten melden (TIM)

Het afgelopen jaar is sporadisch gebruik gemaakt van de mogelijkheid om incidenten te melden. U kunt hiervoor gebruikmaken van een nieuw digitaal meldingsformulier op de website van MCC Gooi en Vechtstreek. We brengen deze mogelijkheid graag nog eens onder de aandacht.

Het transmuraal veilig melden van incidenten (TIM) is een belangrijk instrument voor het continu verbeteren van de kwaliteit van zorg. U kunt als huisartsen op deze manier eenvoudig incidenten melden die in de contacten met Tergooi zijn voorgevallen, bijvoorbeeld incidenten rond medicatie, overdracht, wachttijden of opname- of ontslagberichten. Het digitale meldingsformulier vindt op rechtsonder op de homepage van op de website van MCC Gooi en Vechtstreek.


MCC/TERGOOI

Isabella Mooij nieuwe algemeen coördinator MCC en ZorgDomein

Mocht u het bericht in de vorige MCC Nieuwsbrief gemist hebben: Isabella Mooij is per 1 december 2018 algemeen coördinator MCC en Zorgdomein.

Zij volgt én Trudy Koper o/g Janssen (voorheen coördinator Zorgdomein) én Talida Doedens (voorheen algemeen coördinator MCC) op. Samen met de medisch coördinator Marianne Pupping vormt zij het MCC Bureau.


TERGOOI

Openingstijden rond feestdagen

Rond en tijdens de feestdagen gelden in Tergooi andere openings- en bezoektijden.

CBSL
Materiaal voor het Centraal Bacteriologisch en Serologisch Laboratorium (CBSL) kunt u op deze feestdagen afgeven bij de receptie van locatie Hilversum.

Bloedafname
Op enkele dagen rond de feestdagen is er geen avondspreekuur voor bloedafname: op locatie Hilversum is de afdeling Bloedafname ’s avonds gesloten op 24 en 31 december, op locatie Blaricum op 27 december en 3 januari.

Diagnosestudio Hilversum
De Diagnosestudio is op maandag 24 december en maandag 31 december gesloten. Voor een röntgenonderzoek zijn uw patiënten op deze dagen welkom in Tergooi locatie Hilversum en locatie Blaricum, bij voorkeur op afspraak (echografie en botdichtheidsmeting altijd op afspraak.)

De afsprakenlijn is normaal bereikbaar via 088 753 18 00.

De actuele informatie over de openingstijden leest u op de website van Tergooi.
Lees meer.


TERGOOI

Als eerste ziekenhuis in Nederland neemt Tergooi binnenkort een hyperviewcamera in gebruik, ook wel Hyperview Imaging System genoemd. Een foto met deze draagbare camera maakt duidelijk of een wond aan bijvoorbeeld een voet voldoende doorbloed is om te genezen of dat aanvullend onderzoek en eventueel dus vaatbehandeling nodig is. Het onderzoek is niet belastend voor patiënten.

Evert Jan Hollander: ‘De hyperviewcamera is patiëntvriendelijk en heeft voor ons een duidelijke meerwaarde.’

Diverse topklinische ziekenhuizen in de Verenigde Staten passen de hyperviewcamera al met succes toe in de wondzorg en de vaat- en plastische chirurgie. Evert Jan Hollander: ‘We gebruiken de camera voorlopig alleen voor patiënten met wonden en/of vaatproblemen.’

Hollander denkt ook aan mensen met wondproblemen in de huisartsenpraktijk. ‘Als we met deze techniek gemakkelijk en betrouwbaar kunnen vaststellen welke patiënten met wondproblemen naar het ziekenhuis moeten worden doorverwezen en welke niet, levert dit een enorme winst op voor de patiënt en een doelmatige beheersing van de stijgende zorgkosten.’

De Stichting Vrienden van Tergooi maakte de aanschaf van de hyperviewcamera mogelijk.
Lees meer


TERGOOI

Einde inloopspreekuur Dermatologie

Per 1 januari 2019 stopt het inloopspreekuur Dermatologie op de maandagmorgen in Tergooi.

Vanwege de lange toetreedtijden voor de Dermatologie was de laatste jaren veel belangstelling voor dit spreekuur zonder afspraak. Het afgelopen jaar is het de dermatologen echter gelukt om de wachttijd voor een reguliere afspraak terug te brengen tot ongeveer drie weken, en vaak zelfs korter. Daardoor is de interesse van patiënten voor het inloopspreekuur sterk teruggelopen. Vandaar dat we stoppen met dit inloopspreekuur. Uw patiënten kunnen nog steeds snel terecht, maar nu door een afspraak te maken voor het reguliere spreekuur.


TERGOOI

Scholing ‘Verzorging chronische wonden’

Tergooi start in januari 2019 weer met een scholing ‘Verzorging chronische wonden’. De scholing leert medewerkers in de eerste lijn om mensen met chronische wonden te verzorgen via het model WEC (Wond Expertise Centrum). De afdelingen Chirurgie, Dermatologie en de Tergooi Academie werken hiervoor samen. Nog inschrijven? Doe het dan snel.

De scholing is bedoeld voor verpleegkundigen, praktijkondersteuners en doktersassistenten van niveau 4 en hoger vanuit alle zorgorganisaties in de eerste lijn. Van deelnemers verwachten we dat ze enige (praktijk)ervaring hebben met het zwachtelen en behandelen van chronische wonden.
Lees meer


TERGOOI

Promotie op onderzoek naar behandeling tuberculose en hiv-infectie

Op woensdag 21 november promoveerde Alper Daskapan aan de Universiteit van Groningen op zijn onderzoek naar de behandeling van tuberculose in combinatie met een hiv-infectie. Ook deed hij onderzoek naar het hiv-geneesmiddel darunavir. Alper Daskapan volgt in Tergooi de opleiding ziekenhuisfarmacie.

Dr. Alper Daskapan, aios op de Klinische Farmacie in Tergooi, met zijn ‘Bulla Promotionis’.

Tuberculose is nog steeds de meest dodelijke infectieuze ziekte. In 2016 overleden 1,7 miljoen mensen aan tuberculose. Mensen met een hiv-infectie hebben tot 22 keer meer kans op tuberculose. De behandeling is complex: deze patiënten moeten veel medicijnen slikken en hun levensstijl ingrijpend aanpassen. Om therapie op maat te kunnen bieden, stelt Alper Daskapan in zijn proefschrift voor bij deze mensen bloedconcentratiebepalingen en gevoeligheidsbepalingen van de bacterie uit te voeren. Hiervoor zijn laboratorium- en farmacokinetische modellen ontwikkeld. Ook is gekeken naar de werking van darunavir en waarom dit soms niet helpt. Veel mensen blijken het middel in te nemen met te veel en te calorierijk voedsel. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen is het daarom belangrijk dat deze patiëntengroep goede voedingsadviezen krijgt.

Proefschrift
Het proefschrift van Alper Daskapan heet: A quest to optimize the clinical pharmacology of tuberculosis and human immunodeficiency virus drug treatment.


ZORGDOMEIN

BNieuws uit ZorgDomein

Verwijsafspraak Slaappoli
Op de Slaappoli blijkt dat patiënten niet altijd op de hoogte zijn van de polygrafie die zij thuis uitvoeren. Direct na afspraak met de KNO-arts krijgen patiënten het meetkastje mee naar huis voor een meting diezelfde nacht. Het kastje moet dan de volgende dag weer retour worden gebracht. Dit hebben we aangepast en nu duidelijk aangegeven in het patiëntbericht dat patiënten van ZorgDomein ontvangen.

Cardiologie
Het zorgaanbod cardiologie is eind november aangepast. Naar aanleiding van die aanpassingen zijn er de afgelopen weken vragen binnengekomen. Graag lichten we de belangrijkste wijzigingen nog een keer toe. Deze staan ook beschreven bij de toelichting in ZorgDomein.

  • Nieuwe patiënten worden uitsluitend gezien in Blaricum.
  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen afspraken met een reguliere en een verkorte toegangstijd.
  • Alle afspraken verlopen bij voorkeur volgens het one-stop-shop principe. De cardioloog bepaalt welke onderzoeken er gewenst zijn.
  • De inspanningstest en echo-cor als aanvraag zonder consult is komen te vervallen, omdat dit altijd in combinatie is met een consult van de cardioloog.
  • De reguliere verwijzing is bedoeld voor:
     
    • Cardiovasculair risico:
      • familiaire belasting
      • retrosternale klachten
      • afwijkende ECG zonder klachten
      • souffle
      • a-typische klachten
         
    • Hartritmestoornissen:
      • hartkloppingen/palpitaties
  • De verkorte toegangstijd verwijzing is voor:
     
    • POB:
      • retrosternale klachten (beklemmend, drukkend, samensnoerend gevoel op de borst)
      • uitstralingen linker arm en/of tussen de schouderbladen
      • provocatie van klachten door inspanning, emotie of kou
      • verdwijnen van klachten binnen 2 tot 15 minuten door rust en/of inname siblinguale nitraten
      • wegrakingen met vermoeden hartritmestoornis
      • afwijkend ECG
         
    • Hartfalen:
      • dyspnoe/oedeem/verhoogd Nt-proBNP
         
    • Hartritmestoornissen:
      • wegrakingen met vermoeden hartritmestoornis

 Op basis van vragen die zijn binnengekomen, hebben we een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd: 

  • Bij alle zorgvragen staat weer passend zorgaanbod. Dit was niet het geval bij ‘overige zorgvragen’, waardoor Tergooi niet of slecht vindbaar was.
  • Ook bij hypertensie hebben we een verwijsmogelijkheid toegevoegd. Echter, in principe geldt dat bij hypertensie een verwijzing nodig is naar de internist in plaats van cardioloog.
  • Bij de reguliere afspraak en verkorte toegangstijdverwijzing vindt eerst een consult plaats bij de cardioloog. Deze bepaalt welke aanvullende onderzoeken nodig zijn. Het blijft altijd mogelijk om zonder afspraak een ECG te maken. Hiervoor kiest u de verwijsmogelijkheid ECG inloop. Inloop is mogelijk tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Bij vragen neem contact op met de poli Cardiologie polikliniekcardiologie@tergooi.nl of T 088 753 1100. Contactpersoon B. Pothast, huisarts en C. Saraber, cardioloog.

Feedback op aanbod
Heeft u een vraag of opmerking over bovenstaande of over een ander zorgaanbod? Gebruik dan de knop ‘feedback op aanbod’ in het zorgaanbodmenu in ZorgDomein. Uw opmerking komt rechtstreeks in de e-mail inbox van de coördinator ZorgDomein in Tergooi. Uw vraag of opmerking kunnen we op deze manier snel oppakken!