Nieuws

06 dec. 2017

Nieuwsbrief MCC Gooi en Vechtstreek december 2017

Werkafspraak Acute Beroertezorg


Er is in samenwerking met de neurologen van Tergooi een vernieuwde werkafspraak Acute Beroertezorg gemaakt. Hierin wordt het verwijsbeleid na een TIA/Minor Stroke en Beroerte beschreven. Het tijdstip van ontstaan van de uitval is van belang voor het verwijsbeleid en er wordt geadviseerd zo snel mogelijk na een TIA/Minor Stroke bij voorkeur met clopidogrel te starten.

Kijk voor een overzicht van alle werkafspraken op de MCC website of in de MCC app.

MCC 3D-gesprek bevordert discussie huisartsen en medisch specialisten


Op woensdag 4 oktober jl organiseerde MCC Gooi en Vechtstreek een ‘MCC 3D-gesprek’ voor de huisartsen van GHO-GO en de medisch specialisten van Tergooi in het Naarderbos. Ook het Debatinstituut werkte mee aan de bijeenkomst. Het doel van de bijeenkomst was huisartsen uit de regio en medisch specialisten uit Tergooi met elkaar in contact te brengen. Het MCC 3D-gesprek was de gangmaker om het gesprek op gang te brengen.

Vanuit hun rol als voorstander of  tegenstander van stellingen of als rechter werkten huisartsen en medisch specialisten volop samen om elkaar in het debat te versterken en elkaar te overtuigen. Het dwong de deelnemers op een speelse manier vanuit verschillende invalshoeken naar een thema of probleem te kijken. De thema’s die tijdens deze bijeenkomst aan de orde kwamen, waren: “De individuele patiënt is niet gebaat bij evidence-based werken”, “Het eigen risico moet afgeschaft” en “De patiënt bepaalt de kwaliteit van de zorg”.

De reactie ‘Ik heb alleen maar individuele patiënten’ werd als meest gepeperde uitspraak beloond met de exclusieve pepermolen van het Debatinstituut. Ook werd een debat-eend als aanmoedigingsprijs en een beker voor de debatwinnaar uitgereikt.

Kijk  hier voor de foto’s (wachtwoord: betoog)

MCC app en smoelenboek, houdt uw gegevens actueel


Gebruikt u de MCC app regelmatig? In de app vindt u alle werkafspraken van het MCC. De werkafspraken worden doorlopend geactualiseerd en er komen nieuwe werkafspraken bij.

Het smoelenboek is erg handig om uw collega’s in de regio te vinden. De contactgegevens per huisarts of specialist staan alfabetisch of per categorie vermeld. Zo kunt u elkaar snel bereiken via een intercollegiaal overlegnummer. Wist u dat u zelf eenvoudig uw gegevens kunt aanpassen of een foto toe kunt voegen via de knop “wijzig” rechtsboven in de app? Zo zijn uw gegevens altijd actueel. Om het smoelenboek gebruikersvriendelijker te maken, hebben we de zoekfunctie aangepast. Zo kunt u bijvoorbeeld een selectie maken op Hagro-niveau, vakgroep of instelling. U gebruikt hiervoor de button “Filters” waar u per categorie een zoekcriterium kunt invullen.

Gebruikt u de MCC app nog niet? Download de app dan gratis via google play store of Itunes.

KIEK (kijk in elkaars keuken)


Wie vindt het leuk om een specialist van Tergooi een dagje mee te laten lopen in zijn of haar huisartspraktijk? Er zijn al een aantal uitwisselingen gerealiseerd, hieronder de reactie van Carole Lasham die een dag met Florine Bennebroek Gravenhorst mee liep.

”Ik heb afgelopen dinsdag met Florine mee gelopen en wat was dat leuk, leerzaam en waardevol. Een goede indruk gekregen van hoe het is in de huisartspraktijk, wat een geduld moeten jullie hebben en wat lastig (soms ) (.…)  Ik heb genoten en heb nog meer bewondering voor huisartsen gekregen. Bij al de nascholingen die ik geef ben ik altijd onder de indruk van hoeveel jullie moeten weten. Ik kan iedereen het aanraden”.

Thema Dokters & Werkgroepsleden


We zijn verheugd over het feit dat de afgelopen weken zich een aantal enthousiaste huisartsen heeft aangemeld voor deelname aan werkgroepen. De volgende „vacatures” wachten nog op invulling:

  • Meedenken over „ Toekomstbestendige antistollingszorg in het Gooi” , i.s.m. de trombosedienst ,apothekers en betrokken specialisten van Tergooi.
  • Deelname aan de werkgroep Revisie Transmuraal COPD Zorgpad, i.s.m. de kaderhuisarts COPD en longartsen Tergooi
  • Maken van werkafspraak „Acute ouderenzorg” ,ism SOG en geriater
  • Maken van werkafspraken CVRM, implementatie van de Regionale Transmurale Afspraak CVRM, i.s.m. de kaderhuisarts CVRM en betrokken specialisten van Tergooi
  • Deelname aan het CVA-netwerk in de regio
  • Huisarts voor werkgroep Verwijsafspraken cardiologie

Voor deelname aan een werkgroep zijn vacatiegelden beschikbaar.

Geïnteresseerd? Vraag informatie op bij mpupping@mccgooienvechtstreek.nl.

Gedragscode


Op de website van het MCC verschijnt binnenkort de TRANSMURALE GEDRAGSCODE

Bij het lezen van deze code mag het een „open deur” lijken, maar in de alledaagse praktijkhectiek gaan we nog wel eens voorbij aan de regels van het respectvol met elkaar omgaan. Daarom leek het ons een goed idee een gedragscode op te stellen, waaraan gereflecteerd kan worden als een intercollegiaal contact onbevredigend verloopt voor één of beide partijen. Deze code wordt onderschreven door de MSR van Tergooi en de Gho-Go.

Fractuurpreventie


De diagnostiek en behandeling van primaire osteoporose en fractuurpreventie hoort thuis in de eerste lijn. De aanvraag van een Dexa scan bij patiënten van 50 jaar en ouder met een recente fractuur is dan ook een taak van de huisarts. Fractuurdiagnostiek vindt echter vooral plaats in het ziekenhuis. Bij analyse van gegevens in Tergooi blijkt dat maar 8% van de patiënten die hiervoor in aanmerking zouden komen daadwerkelijk een Dexa scan ondergaat. (Met uitzondering van patiënten die opgenomen worden door de geriater met bijvoorbeeld een collumfractuur, deze ondergaan standaard een Dexa scan).

Om dit percentage te verbeteren wordt er een werkafspraak ontwikkeld , in samenwerking met de internisten, orthopeden, chirurgen en reumatologen van Tergooi waarbij de terugkoppeling vanuit Tergooi naar de huisarts centraal staat. De huisarts wordt dus beter geïnformeerd nadat een patiënt is behandeld met een fractuur en wordt verzocht de patiënt actief op te roepen voor een fractuurpreventieconsult en zo nodig te verwijzen voor een Dexa scan. De patiënt wordt ook door Tergooi geïnformeerd over de mogelijkheid tot verder onderzoek naar osteoporose via de huisarts.

We streven ernaar medio 2018 de werkafspraak te hebben afgerond en de effectiviteit na een jaar te kunnen evalueren.

DTO Planning 2018


De DTO planning 2018 is, met dank aan de betrokken huisartsen en medisch specialisten, afgerond. Ongeveer 4 weken voor de DTO datum wordt de benodigde informatie ter voorbereiding naar de contactpersoon van de hagro en naar de betreffende specialist gestuurd.

De planning is op de website beschikbaar: https://mccgooienvechtstreek.nl/dto .

Nieuws van Tergooi

Servicegerichte Diagnosestudio start in februari


Vanaf februari 2018 kunt u uw patiënten met een relatief eenvoudige diagnostische zorgvraag doorverwijzen naar de Diagnosestudio gelegen naast Tergooi locatie Hilversum. De Diagnosestudio is een initiatief van Tergooi en MSB (Medisch Specialistisch Bedrijf) Gooien Eemland.

Regie voor huisarts
Om u en uw patiënt optimaal te ondersteunen staat er in de Diagnosestudio een team van specialisten en medewerkers klaar. Vanuit de verschillende faciliteiten voor laboratorium- en beeldvormende onderzoeken (zoals DEXA Botdichtheidsmeting, Echografie en Röntgenonderzoek) wordt snel en op patiëntvriendelijke wijze de diagnose gesteld. Na afloop van het onderzoek ontvangt u snel de uitslag en geeft u die door aan uw patiënt.

Servicegericht
De grootste verandering voor patiënten van de huisarts is dat ze voor dit soort onderzoeken in de Diagnosestudio sneller geholpen kunnen worden dan in het ziekenhuis vanwege wachttijden die daar ontstaan door complexe zorg voor patiënten en spoedonderzoek. Patiënten kunnen in de servicegerichte Diagnosestudio ook terecht voor bloedafname en het afgeven van urine en ontlasting.

Locaties
De Diagnosestudio opent haar eerste vestiging aan het Oostereind gelegen in een apart gebouw op het ziekenhuisterrein van Tergooi locatie Hilversum. Later opent de Diagnosestudio ook een vestiging in Weesp waar het onderdeel uitmaakt van het eerste Regiozorgcentrum van Tergooi. Hier biedt Tergooi diverse vormen van (medische) zorg gezamenlijk aan. Met deze nieuwe vorm van integrale zorg voorziet Tergooi in een groeiende behoefte van patiënten om zorg zo dicht mogelijk bij huis te hebben.

Opening
De geplande opening van de Diagnosestudio is op donderdag 8 februari. Noteert u alvast deze datum in uw agenda. Via de komende nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Heeft u vragen over de Diagnosestudio? Die kunt u stellen via sraadgever@tergooi.nl.

Nieuwsbrief


Wanneer u opmerkingen of suggesties hebt over de nieuwsbrief, of u wilt zich afmelden voor de nieuwsbrief, laat het ons dan weten via mccgooienvechtstreek@tergooi.nl.

Kijk ook eens op de Regio Agenda Gooi en Vechtstreek.