Nieuws

03 feb. 2016

Nieuwsbrief februari 2016

DTO’s 2016


Voor het MCC Tergooi is het DTO een speerpunt, er is bijna geen betere mogelijkheid om de uitvoering van de Werkafspraken en de samenwerking te verbeteren. Veel van u hebben inmiddels data doorgegeven waarop u DTO’s wilt plannen binnen uw HAGRO. Op dit moment zijn wij druk bezig om hier medisch specialisten van de betreffende vakgroepen aan te koppelen. Zodra deze planning rond is, informeren wij u hierover via onze via onze website www.mcctergooi.nl.

Eén tot twee weken voor het door u geplande DTO ontvangt de contactpersoon van de HAGRO een mail met een link naar de elearning die u als voorbereiding moet maken. De contactpersoon stuurt dit door naar alle deelnemers. U ontvangt ook een (blanco) accreditatieformulier, zodat u de punten kunt aanvragen via de WDH Midden Nederland.

Nieuwe werkafspraak Veneuze Duplex en Spataderen


De nieuwe werkafspraak Veneuze Duplex en Spataderen staat op de website van MCC Tergooi en is opgenomen in de MCC Tergooi app. In deze werkafspraak wordt de toegeleiding naar de gecombineerde dermatologische/chirurgische spataderpoli geregeld. Tijdens een symposium op 3 februari jl is er uitgebreid ingegaan op het wel en wee van de vaten in Tergooi.

Binnenkort zal er een nieuwe werkafspraak LE en DVT worden gepubliceerd. In eerste instantie in concept en zodra deze definitief is zal hij worden vastgesteld. Hou de site/app in de gaten.

ZorgDomein: Een Update!


Bent u al gewend aan de nieuwe versie van ZorgDomein? Sinds eind oktober van het afgelopen jaar is de nieuwe applicatie van ZorgDomein in gebruik. In de afgelopen maanden is hard gewerkt om de kinderziektes op te lossen. Zo worden een diagnostiek aanvraag voor KCHL en voor microbiologie weer op 1 pagina op het patiëntbericht geprint. In de verwijsbrieven zijn verbeteringen in de invulinstructies aangebracht. Bij een aantal specialismen is het ( t.z.t) mogelijk een aanvullend deel aan de standaard verwijsbrief toe te voegen voor specialisme specifieke informatie. Er wordt in een werkgroepje gekeken naar het nut en de noodzaak daarvan.

Voor een diagnostiek aanvraag KCHL/microbiologie is het mogelijk een niet vermeld onderzoek aan te vragen. De juiste plek voor zo'n niet vermeld onderzoek is via de knop 'alle bepalingen' > onderaan de pagina > 'niet vermeld onderzoek'. Per onderzoeksmateriaal kan dat apart worden aangegeven. (zie de voorbeelden hieronder) Doet u dat in een ander opmerkingenveld dan wordt uw aanvraag mogelijk niet gezien door de medewerker bloedafname.

Niet vermeld onderzoek                                   

2. Niet vermeld onderzoek (algemeen)

Urine

2. Niet vermeld onderzoek (Urine)

Feces

2. Niet vermeld onderzoek (feces)

Microbiologie

3. Niet vermeld onderzoek (kweek/

Heeft u vragen of opmerkingen die het gebruiksgemak ten goede komen, mailt u dat dan naar zorgdomein@tergooi.nl  Dat geldt ook als u zorgaanbod mist of andere opmerkingen heeft die het zorgaanbod kunnen verbeteren. Bij voorbaat dank voor uw inbreng!

TIM (Transmuraal Incident Melden)


TIM geeft een belangrijke kwaliteitsimpuls aan de (keten)zorg in onze regio.
De gemelde incidenten worden ingevoerd in het meldsysteem van Tergooi (SMILE) en geanalyseerd door de TIM-commissie. Die bestaat uit huisartsen en medisch specialisten. De TIM-commissie adviseert op basis van de gemelde incidenten hoe het kwaliteits- en veiligheidsniveau in de keten te verhogen. Huisartsen kunnen dankzij TIM bijvoorbeeld meldingen doen over incidenten rond medicatie, wachttijden of het ontbreken van opname- of ontslagberichten. TIM past dan ook goed bij de continue verbetercyclus van Tergooi en de activiteiten op het gebied van het landelijke VMS (Veiligheid Management Systeem).

Het TIM-formulier is de vragenlijst voor huisartsen om incidenten in de ketenzorgverlening e.d. digitaal te kunnen melden (TIMMEN). Na het invullen en opslaan, kan het formulier - als bijlage - digitaal worden opgestuurd naar Tim@tergooi.nl

Wilt u een transmuraal incident melden? Gebruik daarvoor dan het TIM-formulier. U vindt dit formulier via de link rechts op de homepage van www.mcctergooi.nl

Nieuw laboratorium informatie systeem op CBSL

Afdeling Centraal Bacteriologisch en Serologisch Laboratorium (CBSL) van Tergooi is bezig met de implementatie van een nieuw laboratorium informatie systeem (LIS). Een van de grote voordelen van het nieuwe systeem  is dat de kans op fouten veel kleiner wordt.

De overgang zal voor het CBSL de meeste gevolgen  hebben. De implementatie zal nauwelijks of geen gevolgen hebben voor u als aanvrager. Diagnostiek aanvragen kunt u doen zoals u dat gewend bent en u ontvangt uw papieren en/of elektronische rapporten terug. Indien u vragen heeft over de implementatie kunt u contact opnemen met collega Leendert Bakker, arts microbioloog (088-7531220), die ICT als zijn aandachtgebied heeft.

Bericht van CBSL (Hepatitis E serologie)

Het Centraal Bacteriologisch en Serologisch Laboratorium heeft recent de serologie voor Hepatitis E beschikbaar. In geval van een acute hepatitis kan er naast Hepatitis A, B en C, CMV en EBV sprake zijn van Hepatitis E. Bij een acute Hepatitis E kan zowel IgM als IgG worden aangetoond na een incubatieperiode van ca. 2 weken. IgM en IgG zijn aantoonbaar vanaf het moment van het ontstaan van de klinische symptomen.De IgM titer daalt na ca 4 weken vanaf het begin van de symptomen.

Uit de screening van de bloedbanken (Sanquin) lijkt de prevalentie van Hepatitis E toe te nemen. In Nederland is varkensvlees de belangrijkste besmettingsbron. Daarnaast vormen de ontlasting van varkens, hertenvlees en het vlees van wilde zwijnen potentiële bronnen van besmetting.

  • LCI richtlijn Hepatitis E (2011)
  • Current Concepts: Hepatitis E NEJM 367: 13 september 27, 2012 heeft.
Namens Radiologie…

De afdeling radiologie laat weten dat er af en toe nog aanvragen binnenkomen voor het maken van een foto van de neus (X-neus/septum) of een foto van het staartbeen (X-os coccygis). Wegens het ontbreken van klinische relevantie en daarmee een onnodige stralenbelasting worden deze foto’s niet  meer gemaakt. De patiënt wordt dus onverrichter  zake terug gestuurd. Om  dit te voorkomen vraagt de afdeling radiologie om deze foto’s niet meer aan te vragen.

Praktisch Overleg

Het eerstvolgende Praktisch Overleg staat gepland op woensdag 18 mei van 17.00 tot 18.00. Als u agendapunten voor dit praktisch overleg wilt inbrengen kunt u dat uiteraard doen via info@mcctergooi.nl Locatie: gehoorzaal van Tergooi, locatie Blaricum.

Herkent u zichzelf nog in het smoelenboek?

Gebruikt u het smoelenboek op onze website ook regelmatig? Wellicht handig om te weten dat u eenvoudig uw eigen gegevens (ook uw foto) zelf aan kan passen. Gebruik hiervoor de MCC Tergooi APP. Als u inlogt in het smoelenboek, kunt u met de button “wijzigen” eenvoudig aanpassingen doen.

U zou ons daarnaast erg helpen door een algemeen e-mail adres van uw praktijk te mailen naar info@mcctergooi.nl. Wij gebruiken dit voor algemeen relevante informatie voor uw praktijk (bijvoorbeeld het sturen van leveringsschema’s voor stikstof).

Nieuwsbrief

Wanneer je opmerkingen of suggesties hebt over de adressering van deze nieuwsbrief of wanneer je ons wilt aangeven dat je geen prijs (meer) stelt op de Nieuws@mcctergooi in je mailbox, wil je ons dat dan alstublieft laten weten via info@mcctergooi.nl


Kijk ook eens op de Regio Agenda Gooi en Vechtstreek.