Nieuws

16 dec. 2019

Geslaagd symposium Grip op Opioïden

Het symposium ‘Grip op opioïden’ dat de vakgroep Anesthesiologie-Pijngeneeskunde op 19 november organiseerde, was een groot succes. De Gehoorzaal in Blaricum was afgeladen vol. Zorgverleners uit alle geledingen van zowel van binnen als buiten Tergooi bezochten het symposium.

 

Wim van den Brink, emeritus hoogleraar Verslavingszorg bij het Amsterdam UMC, nam het publiek mee in het huidige mondiale opioïdengebruik en de daarbij onvermijdbare sociale en maatschappelijke gevolgen, zoals het hoge aantal patiënten dat sterft door een opioïd-overdosis. Anke Kylstra, ziekenhuisapotheker in Tergooi, ging dieper in op de farmacodynamiek en kinetiek van de opioïden. Ze vertelde over een nieuw onderzoek dat opgezet wordt in samenwerking met de Anesthesiologie-Pijngeneeskunde. Het doel is opiaatgebruik bij postoperatieve patiënten in de thuissituatie te verminderen.

 

Echogeleide verdovingstechnieken

Aios psychiatrie en verslavingarts Eka Suranto vertelde hoe verslaving en beloning neurofysiologisch in ons brein werkt. Anesthesioloog René Taverne zette uiteen hoe we pijn rondom een operatie kunnen verlichten of voorkomen zonder gebruik te maken van opioïden. Speciale aandacht had hij voor regionale echogeleide verdovingstechnieken.

 

Inspirerend docent

Anesthesioloog Kees Besse sloot de avond af. Al in de jaren tachtig hield hij zich bezig met wat later de pijn- en palliatieve pijngeneeskunde is gaan heten. Voor velen in Nederland was hij een inspirerend docent. Hij maakte zich hard voor het juiste gebruik van de WHO-ladder, ooit ontwikkeld voor pijn bij kanker, maar onterecht in gebruik geraakt voor pijn die niet aan kanker gerelateerd is. De zaal kreeg de ene na de andere state of the art lecture over palliatieve pijnbehandeling, gelardeerd met klinische voorbeelden.