Print deze werkafspraak

Verdenking Scaphoid fractuur

Verdenking Scaphoid fractuur

Een scaphoidfractuur kan op lange termijn nadelige gevolgen hebben voor de patiënt indien deze niet wordt herkend en niet juist wordt behandeld. De sensitiviteit van een röntgenopname is echter beperkt. Mede hierom verwijst de radioloog, ongeacht of er een fractuur zichtbaar is op de röntgenfoto’s, naar de SEH voor een gipsbehandeling. Hierdoor kan sprake zijn van overbehandeling.

Om een onnodig SEH bezoek en gipsbehandeling te voorkomen, maar ook waar nodig optimale behandeling toe te passen wordt vanuit Zorg Dichterbij op 1 december 2020 de pilot ‘optimalisatie zorgpad scaphoid’ gestart.

Dit zorgpad houdt in: indien er geen fractuur zichtbaar is op de röntgenfoto’s vraagt de radioloog direct een CT-scan aan op naam van de huisarts. Hierop is een eventuele fractuur van het scaphoid beter te herkennen en ook veel beter uit te sluiten (sensitiviteit gaat van ca. 40% naar >95%). 

Op basis van de CT-scan wordt beleid gemaakt: in geval van een fractuur gaat de patiënt naar de SEH (net als voorheen), indien geen fractuur dan wordt het letsel gezien als een contusie, gaat de patiënt naar huis, en neemt contact op met de huisarts voor behandeling en follow up. Als er direct op de röntgenfoto’s al een fractuur zichtbaar is blijft het proces hetzelfde (SEH > gips > beleid als bij een fractuur). 

Verwijsindicatie

Huisarts heeft een klinische verdenking op een scaphoidfractuur.

Patiënt is 16 jaar of ouder. Voor patiënten jonger dan 16 jaar geldt het normale zorgpad via de SEH.

Huisarts

  • De huisarts stelt een indicatie voor het maken van röntgenfoto’s van het scaphoid en geeft een algemeen radiologie verwijsformulier mee. Dus niet verwijzen naar de Diagnosestudio.
  • Onder vermelding van ‘verdenking scaphoid fractuur’. Indien dit niet vermeld staat op de aanvraag, dan valt de patiënt niet in dit zorgpad (ook andere beschrijvingen zoals 'pijn tabatiere / pijn bij radiaaldeviatie' vallen niet in dit zorgpad).
  • Informeert patiënt over radiologisch onderzoek en zorgpad van Tergooi. 
  • Informeert patiënt over kosten behandeling: bij een fractuur volgt een bezoek SEH en behandeling met gips, waardoor er een DBC geopend wordt (ca. €530). Als er geen fractuur zichtbaar is op de foto volgen er alleen kosten voor de CT-scan (ca. €160). Dit gaat ten koste van het eigen risico van de patiënt. 
  • Zorgt voor behandeling en follow-up indien geen fractuur en diagnose contusie is gesteld.

Patiƫnt

Maakt telefonische afspraak : Radiologie T  088 753 1500

Na X-overzichtserie: 

  • Fractuur zichtbaar:  Patiënt gaat naar de Spoed Eisende Hulp en wordt behandeld met gips. 
  • Geen fractuur zichtbaar: Er wordt direct een CT-scan gemaakt 

Na CT-scan:

  • Geen fractuur : Patiënt gaat naar huis. Follow up via de huisarts op initiatief van de patiënt.

Radioloog

  • Radioloog beoordeelt de röntgenfoto’s en stuurt de uitslag naar de huisarts. 
  • Indien geen fractuur zichtbaar vraagt de radioloog direct een CT-scan aan op naam van de huisarts. 
  • Indien CT-scan: radioloog beoordeelt de CT-scan en stuurt de uitslag naar de huisarts
  • Verwijst de patiënt bij een fractuur door naar de SEH.

Leden werkgroep

Voor vragen over het zorgpad kunt u contact zoeken met radioloog Alexander Scholtens of Peter Huisman.