Print deze werkafspraak

Coronair Arteriële Calciumscore (CAC) aanvraag door de huisarts

Achtergronden Coronair Arteriële Calciumscore

Op het spreekuur van de huisarts verschijnen regelmatig patiënten met atypische thoracale klachten of met een belaste familieanamnese die zich afvragen of ook zij een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten. Als deze patiënten in de laag-risicogroep geschat worden, volgens de CVRM-richtlijn van de NHG, maar er toch meer zekerheid gewenst is, verwijst de huisarts de patiënt naar de cardioloog. De cardioloog verricht dan vaak aanvullende onderzoeken waaronder de CAC. 
Het aanvragen van een CAC door de huisarts behoort ook tot de mogelijkheden. Consultatie van de cardioloog vindt plaats bij een score boven de 100 en verwijzing is geïndiceerd bij een score boven de 100. Bij een calciumscore tussen 0 - 100 hoeft er geen teleconsult via ZorgDomein plaats te vinden, de huisarts kan zelf de mogelijkheid bespreken om met een statine te starten, afhankelijk van een verder risicoprofiel. 

Overwegingen om een CAC onderzoek in de eerste lijn uit te voeren zijn tevens:
- eenvoudig uit te voeren onderzoek
- niet belastend voor de patiënt
- niet kostbaar
- betrouwbaarder dan een fietsergometrie 
- een hoge negatief voorspellende waarde (> 92%) 
- geen beoordeling door de cardioloog vooraf nodig

Verwijscriteria voor CAC

  • Categorie 1: Patiënten met atypische thoracale klachten, lage verdenking op coronair lijden, geen risicofactoren.
  • Categorie 2: Patiënten met positieve familieanamnese zonder klachten.

én leeftijd

  • Man en vrouwen 30 t/m 60 jaar. Voor patiënten ouder dan 60 jaar als ze asymptomatisch zijn en een 10 jaars - risico op een cardiovasculaire event van 10-20% hebben. Als het risico > 20% is dan is er geen indicatie omdat er dan al een indicatie voor primaire preventie bestaat. 

Valt de patiënt buiten bovenstaande categorieën of kan de patiënt geen CT-scan ondergaan (gewicht > 150 kilo) dan teleconsultatie (via ZorgDomein) of verwijzing naar de poli cardiologie.

Aanvraagprocedure CAC

  • De huisarts vult het algemene aanvraagformulier radiologie in en geeft dit mee aan de patiënt. Dus niet verwijzen naar de Diagnosestudio.
  • Vermeldt bij “overige onderzoeken”: Coronair Arteriële Calciumscore, CAC
  • Toegangstijd voor het onderzoek is 2-4 weken.
  • Wijst de patiënt op de patiëntenfolder CAC onderzoek: patiëntenfolder
  • Het is belangrijk dat de patiënt een rustige hartslag heeft tijdens het onderzoek. Zie ook hoofdstuk "Patiënt". Aan de huisarts wordt gevraagd dit ook mondeling mee te delen aan de patiënt en zo mogelijk de inhoud van de patiëntenfolder met de patiënt door te nemen.
  • Gaat na of er contra-indicaties bestaan voor het ondergaan van een CT-scan en overlegt evt. telefonisch met de afdeling radiologie, T: 088 753 15 00.
    Contra-indicatie: gewicht boven de 150 kilo. Een hartslag > 80/min (uitsluiten AF met hoge volgfrequentie).
  • Legt de patiënt uit dat het een kortdurend onderzoek betreft met minimale stralingsbelasting.
  • De kosten vallen onder het eigen risico en zijn rond de € 190. Een CAC via de huisarts is in alle gevallen goedkoper dan een consult bij de cardioloog.
  • Legt uit dat er naar aanleiding van de uitslag een teleconsultatie (ZorgDomein) van- of verwijzing naar de cardioloog kan volgen. Teleconsultatie gaat niet ten koste van het eigen risico van de patiënt.

Criteria voor Teleconsultatie /Verwijzing Cardioloog

CAC = 0

  • Patiëntencategorie 1 en 2: geen coronairsclerose; het tien jaar risico is niet verhoogd. Bij categorie 1 evt. verder onderzoek naar andere verklaring voor klachten.                         

CAC tussen 1 – 100

  • Er hoeft geen teleconsult via Zorgdomein plaats te vinden, de huisarts kan zelf de mogelijkheid bespreken om met een statine te starten, afhankelijk van een verder risicoprofiel.

CAC > 100

  • De huisarts verwijst de patiënt naar de cardioloog via ZorgDomein, One Stop Poli. Vermeldt de CAC-uitslag of stuurt de uitslag in bijlage mee.

Contactgegevens

-Radiologie   

T: 088 753 15 00  E: radiologie@tergooi.nl

-Cardiologie    

Karin Arkenbout T: 088 753 3038 E: earkenbout@tergooi.nl

Bij afwezigheid Karin: Rutger van Bommel T: 088 753 3038 E: rvanbommel@tergooi.nl

Patiënt

- Ontvangt het verwijsformulier van de huisarts.

- Belt naar de afdeling radiologie en maakt een afspraak, T: 088 753 15 00

- Neemt contact op met de huisarts om de uitslag van het onderzoek en het verdere beleid (evt. consultatie/verwijzing) te bespreken.

- Wordt gewezen op de patiëntenfolder

NB. Een rustige hartslag (< 80/min) is een voorwaarde voor het slagen van het onderzoek. De patiënt moet niet gehaast en dus ruim op tijd naar het onderzoek komen en geen hartslagverhogende middelen of caffeïnehoudende dranken gebruiken op de dag van het onderzoek.

Afspraak

We verwachten u voor een CT-onderzoek op de afdeling radiologie. U heeft overlegd met uw arts en ingestemd met een CT-onderzoek. Maak hiervoor een afspraak op de afdeling Radiologie. De afspraken verlopen volgens een strak schema, we vragen u daarom op tijd aanwezig te zijn. Soms verschuift een onderzoekstijdstip, bijvoorbeeld door een spoedgeval. Als dit gebeurt, vragen we hiervoor uw begrip.

Verhinderd?

Ben u verhinderd? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. We kunnen dan een andere patiënt vragen in uw plaats te komen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u zich deels ontkleden. Het gebied dat we onderzoeken, moet vrij zijn van kleding (op een hemdje of shirtje na), sieraden, bril, haarspelden en dergelijke. We raden u aan gemakkelijke kleding aan te trekken, zoals een T-shirt.

Denk voor het onderzoek aan het volgende:

  • Op de dag van het onderzoek mag u geen cafeïnehoudende dranken drinken (bijvoorbeeld koffie, thee, cola, Red Bull).
  • Tijdens het onderzoek maken we een hartfilmpje. Met behulp van dit hartfilmpje maken we de CT-scan.

Onderzoek

Het onderzoek doen we op de afdeling Radiologie. Het totale onderzoek duurt, afhankelijk van het te onderzoeken gebied, ongeveer vijftien minuten. Het doet geen pijn. De laborant helpt u in de juiste houding op de onderzoektafel en verlaat daarna de ruimte. De laborant begeleidt en instrueert u tijdens het onderzoek van achter een raam. De onderzoekstafel schuift door de opening van de CT-scanner tot het te onderzoeken gebied midden in de opening is geplaatst.

Tijdens het maken van de scans vraagt de laborant u zo stil mogelijk te blijven liggen. De onderzoekstafel beweegt tijdens de scans. Soms vragen we u om tijdens het onderzoek even uw adem in te houden. Tijdens dit onderzoek maken we een hartfilmpje en met behulp van dit hartfilmpje maken we de CT-scan.

Maakt u zich tijdens het onderzoek ergens zorgen over? Laat ons dit weten. Als het onderzoek afgelopen is, kunt u direct weggaan.

Nog enkele belangrijke zaken:

  • Maak altijd een afspraak.
  • Neem een geldig legitimatiebewijs mee om uzelf te kunnen aanmelden of inschrijven in het ziekenhuis.
  • Dit specifieke onderzoek wordt uitgevoerd op locatie Hilversum
  • U mag de medicijnen innemen die u altijd gebruikt (met een slokje water), tenzij uw aanvragend arts aangeeft dat u uw medicijngebruik moet aanpassen.
  • Meld vooraf een (mogelijke) zwangerschap. (NB: Als u probeert zwanger te worden, heeft u alleen de tien dagen na de menstruatie de zekerheid dat u het niet bent.)
  • Na het onderzoek kunt u op eigen gelegenheid weer naar huis of naar uw werk gaan.
  • Laat sieraden zoveel mogelijk thuis.
  • De radioloog beoordeelt het onderzoek en stuurt de uitslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze aanvragend arts brengt u op de hoogte van de uitslag.

Contact

Radiologie / Nucleaire Geneeskunde
T 088 753 15 00
Ma t/m vr 08:00 - 16:30 uur

Radioloog

De rapportage van de radioloog gebeurt op dezelfde wijze als bij andere diagnostiek die door de huisarts aangevraagd wordt.

Bij een positieve score geeft de radioloog aanbevelingen voor verder onderzoek in de conclusie van het verslag.

Cardioloog

Bij teleconsultatie via ZorgDomein: stuurt binnen 3 dagen een antwoord aan de huisarts.

Bij verwijzing naar de polikliniek via ZorgDomein: patiënt krijgt een consult bij de cardioloog voor het bespreken van de mogelijkheden van beeldvormend of functioneel onderzoek. Bv. coronair angiografie, hartcatheterisatie (CAG), MRI, ergometrie.

Follow up

Via de richtlijn CVRM NHG bij score 0 of op advies van de cardioloog bij score > 0.

 

Werkgroep

  • Karin Arkenbout, cardioloog Tergooi MC.
  • Paul Luijendijk, cardioloog Tergooi MC.
  • Tammo Pels Rijcken, radioloog Tergooi MC.

In samenwerking met Lara Siebeling (huisarts) en Hestia Toutenhoofd (huisarts).

Administratieve verantwoordelijkheid: R. van 't Land (RHOGO/MCC). 

Versie: november 2024